Rel in Smallingerland rond agrarische groothandel

De gemeente Smallingerland boycot een jaar lang de agrarische groothandel van A.Th. de Boer, als straf omdat de firma uit geloofsovertuiging stagiair Bas van de Meer weigerde toen duidelijk werd dat hij homoseksueel was en samenwoonde met zijn vriend. Eerder oordeelde de rechter al dat het bedrijf zich schuldig had gemaakt aan discriminatie.

De rechter legde een geldboete op van 1600 euro, waarvan 800 euro voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast is een schadevergoeding toegekend van 1475,50 euro, uit te splitsen in 975,50 euro als materiële en 500 euro als immateriële schadevergoeding.

Nu straft de gemeente het bedrijf nogmaals en wordt de firma openlijk aan de schandpaal genageld. Ds. Teade Deelstra (Gereformeerde kerk (PKN) in Nijenga) en ds. Orlando Bottenbley (Vrije Bapistengemeente Bethel in Drachten) hebben in een open brief uitgesproken dat ze het volstrekt onredelijk vinden dat de gemeente een nieuwe straf oplegt. De rechter heeft immers al gesproken en de schuld is voldaan.

Het lijkt erop dat de gemeente vindt dat firma De Boer niet voldoende is gestraft en besluit nu tot een boycot, die het bedrijf vele malen meer gaat kosten dan de straf van de rechter. In feite spoort de gemeente iedereen alle inwoners aan om geen inkopen meer te doen bij De Boer. Jaarlijks koopt de gemeente voor tussen de 30.000 en 50.000 euro bij de agrarische groothandel.

Het CDA in de gemeente Smallingerland bracht donderdag een motie in stemming om de boycot van tafel te krijgen en kreeg daarbij steun van de ELP (Eerste Lokale Partij) en de VVD, terwijl de CU tegen de motie stemde. De SGP is niet in de raad vertegenwoordigd.

De positiebepaling van de CU begrijp ik beslist niet, hoewel, de partij maakt deel uit van het college. Al zou de CU de CDA-motie hebben gesteund, zou dat een motie van wantrouwen richten het college zijn geweest. ‘Stap dan maar uit het college,’ zou ik zeggen.

We zouden juist op moeten komen voor onze medechristenen. En zeker, homodiscriminatie is niet toegestaan. Echter, dit bedrijf is al gestraft door de rechter. Dat hoeft een gemeente niet nog een keer dik over te doen.

Laten we bidden voor de mensen van agrarische groothandel De Boer, dat de Heere hen bij zal staan in deze moeilijke tijd. Hopelijk zullen veel christenen juist nu hun inkopen bij dit bedrijf doen, als steun in de rug!

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen

04-06-2016
Samenleving
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies