Voordewind neemt het op voor kwetsbare vreemdelingen in Ter Apel

De Tweede Kamer wil opheldering van staatssecretaris Dijkhoff over het weigeren van opvang aan vreemdelingen die mee willen werken aan hun vertrek. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind vindt het ‘onaanvaardbaar’ dat zelfs medisch kwetsbare vreemdelingen tegen de afspraken in opvang wordt geweigerd. “Eerst zegt het kabinet: ‘je krijgt alleen opvang als je mee wilt werken aan je vertrek’, daarna blijkt dat zelfs kwetsbare vreemdelingen die wíllen vertrekken op straat worden gezet.”

Joël Voordewind nam het initiatief voor de Kamervragen samen met Kamerleden van SP, GroenLinks, PvdA en D66.

Vorig jaar spraken coalitiepartijen VVD en PvdA af dat uitgeprocedeerde asielzoekers die verklaren dat ze terug willen, opvang kunnen krijgen in Ter Apel en op vijf andere locaties in Nederland. In Ter Apel werden echter toch tientallen vreemdelingen die terug wilden geweigerd. Zij kregen in veel gevallen alleen nachtopvang.

Voordewind: “Voor mensen die moeten werken aan perspectief en terugkeer is nachtopvang niet genoeg. Zij komen op straat terecht. Dat is slecht voor henzelf, maar levert ook andere maatschappelijke problemen op; het vergroot de kans op terugkeer in ieder geval niet.”

Voordewind bepleitte eerder om ook uitgeprocedeerde vreemdelingen die nog niet aangeven dat ze terug willen keren opvang te bieden, het zogeheten ‘bed, bad en brood’ naar voorbeeld van de Pauluskerk in Rotterdam. Een motie van Voordewind en GroenLinks-collega Voortman werd daarover aangenomen. De vragenstellers willen ook van de staatssecretaris weten hoe dat zich tot de huidige praktijk verhoudt.

Johannes de Vries
© TOFF-fotografie.nl
09-06-2016
Samenleving
https://www.christenunie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies