Vader Qasem: Ik had ze allebei kunnen verliezen

In een dorp in de buurt van Mafraq in Jordanië, niet ver van de Syrische grens, delen Heba en Qasem een huis met twee andere families. Het echtpaar woont hier als vluchtelingen en heeft weinig toegang tot basisvoorzieningen of veilig drinkwater.

Tegen het einde van Heba’s eerste zwangerschap had ze acuut hulp nodig en werd ze naar het ziekenhuis in Mafraq gebracht. Ondanks haar kritieke toestand en het levensgevaar dat zij en haar kind liepen, weigerde het ziekenhuis haar te behandelen. Ze werd weggestuurd omdat de bevalling die ze nodig had niet voldeed aan de voorwaarden en het stel de kosten niet kon betalen.

Sinds november 2014 moeten Syrische vluchtelingen betalen voor het gebruik van Jordaanse gezondheidszorgvoorzieningen. Toen de vluchtelingencrisis begon, was de zorg nog gratis, maar inmiddels zijn de kosten te hoog geworden voor de Jordaanse overheid. Dit betekent dat Syrische vluchtelingen die niet in een kamp wonen, zoals Heba en Qasem, steeds vaker niet in staat zijn om de medische zorg te betalen.

Qasem werd bang. Hij vreesde dat hun kind het niet zou halen en dat Heba in levensgevaar was. Ook maakte hij zich zorgen over de ziekenhuiskosten die hij niet kon betalen.

Ze hadden nog maar één optie. Hij bracht Heba naar een ziekenhuis in Irbid, waar ze een prijs afspraken voor de medische zorg.

Qasem zal nooit het moment vergeten waarop hij zijn pasgeboren dochter hoorde huilen. Hij voelde zich zo blij en gezegend met Sham, wat Syrië betekent. “Ik had ze allebei kunnen verliezen,” zegt Qasem. “Maar toen ik zag dat ze gezond waren, begon ik te dansen van blijdschap. Ik kon de gedachte om één van hen kwijt te raken niet aan.”

“En toen moest ik snel naar de buren en familieleden om geld op te halen om het ziekenhuis te betalen,” gaat hij verder. Helaas kreeg hij niet al het geld bij elkaar, maar ze mochten alvast naar huis gaan nadat hij zijn officiële documenten had achtergelaten als borg voor de volledige betaling.

Gelukkig had Medair net een “geld-voor-gezondheid” hulpproject opgezet, waarmee kwetsbare Syrische families in Jordanië voor medische zorg konden betalen. Zo is er geld voor gezondheidszorg zoals prenatale, postnatale en verloskundige zorg. Ook geeft Medair onvoorwaardelijke geldhulp aan families in nood.

“Met het geld dat ik van Medair kreeg, kan ik het ziekenhuis afbetalen en mijn officiële papieren terugkrijgen,” zegt Qasem, die als eerste geldhulp van Medair kreeg. “Ik kan nu ook goed eten en winterkleding kopen voor Heba en verwarming voor Sham. Dank jullie wel Medair, wat had ik zonder jullie gemoeten!”

Het geldhulpproject van Medair in Jordanië wordt mogelijk gemaakt door het Zwitserse Bureau voor Ontwikkeling en Samenwerking, Swiss Solidarity, Woord en Daad en giften van particuliere donateurs van Medair over heel de wereld.

Medair is een door christelijke waarden geïnspireerde noodhulporganisatie die lijden verlicht op enkele van de meest afgelegen en ontwrichte plaatsen ter wereld. We brengen hulp en herstel naar mensen in een crisis, ongeacht ras, overtuiging of nationaliteit. Als ondertekenaar van de gedragscode van het Internationale Comité van het Rode Kruis geloven wij dat hulp gegeven behoort te worden aan iedereen die in nood is en dat deze hulp niet gebruikt mag worden voor het uitdragen van bepaalde politieke, maatschappelijke of religieuze zienswijzen. De noden van de mensen die we helpen staan voor ons voorop.

Medair
Medair
19-06-2016
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies