Levensreddende gezondheidszorg voor vluchtelingen

Wereldwijd is er aandacht voor de 60 miljoen vluchtelingen en ontheemden die hun huis en land moesten achterlaten om te overleven. Medair wil de mensen een stem geven die dagelijks moeten vechten om te overleven onder de dreiging van geweld en conflict.

Steeds meer mensen sterven op de vlucht uit hun land, op weg naar wat een veiliger toevluchtsoord zou moeten zijn. Medair is ervan overtuigd dat deze mensen hulp moeten krijgen voordat ze geen andere keuze meer hebben dan hun leven te riskeren.

In Jordanië en Libanon, waar Medair onderdak, gezondheidszorg en geldhulp biedt aan ongeveer 150.000 Syrische vluchtelingen, horen we maar al te vaak hetzelfde verhaal: “Ik moet mijn dochters op pad sturen om vuilnis op te halen, die ik dan moet verkopen om te kunnen overleven,” vertelt Khalil, die vroeger in Syrië een rijke boer was. En als organisaties zoals Medair geen gezondheidszorg gaven aan de vluchtelingen, dan zouden Khalil en velen met hem geen andere optie hebben dan naar Europa te trekken.

Het verhaal van Nyamer, een jonge moeder van vier kinderen in Zuid-Sudan, is niet heel anders. Ze is ontheemd, een vluchteling in eigen land, en vertelt: “Ik ben in juni 2015 hier gekomen met mijn vier kinderen. Maar mijn man is er niet. We zijn naar het beschermde VN-kamp gevlucht vanwege de gevechten en de honger. Ons dorp is kapot gemaakt. Zes van mijn naaste familieleden zijn vermoord. Er was niets te eten. Hier krijgen we eten en als mijn kinderen malaria hebben, worden ze behandeld.” Medair biedt gezondheidszorg aan 44.000 ontheemde Zuid-Sudanezen die anders zeer waarschijnlijk zouden sterven.

Deze week start Medair een noodhulpactie in Aweil North, een regio van Zuid-Sudan met schrikbarend hoge ondervoeding en te weinig toegang tot basisgezondheidszorg. Mobiele teams lopen van het ene huishouden naar het volgende om zieke mensen op te zoeken en te behandelen. De gratis gezondheidszorg die we geven zal het dagelijks leven van de ontheemde mensen iets minder zwaar maken.

Volgens de UNHCR zijn er nog nooit eerder zo veel ontheemden op de wereld geweest. “Wereldwijd is één op de 122 mensen nu vluchteling, ontheemd of asielzoeker. Als al deze mensen in één land zouden wonen, zou dat dat qua inwoneraantal het 24e land van de wereld zijn”, aldus het meest recente rapport.

Voor Khalil, Nyamer en miljoenen andere mensen die niets anders misdaan hebben dan op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats te wonen, blijft Medair vastbesloten om zo lang mogelijk door te gaan met haar werk.

Medair helpt kwetsbare mensen om een crisis te overleven, weer op eigen benen te staan en vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om een betere toekomst op te bouwen. www.medair.org

Janneke de Kruijf
© Medair – Diana Gorter
20-06-2016
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies