Anne Adema: Het CDA moet Israel blijven steunen

Groot Nieuws Radio sprak met Anne Adema van de CDJA. Eerder deze week verscheen in het Reformatorisch Dagblad een betoog van verschillende CDJA-leden. Dat is de jongerenorganisatie van het CDA. Ze vinden dat hun partij Israël moet blijven steunen.

Vorige week stemde het CDA als enige christelijke partij tegen een motie over de etikettering van Israëlische producten. “Het CDA heeft te weinig oog voor de geschiedenis van de staat Israël”, zegt Anne Adema, initiatiefnemer van de brief in het RD. “Als je het etiketteringsbeleid invoert, moet je dat ook doen met alle andere gebieden op de wereld die betwist zijn”, aldus Adema.

Het gesprek van Groot Nieuws Radio met Anne Adema kun je hier (tijdelijk) terugluisteren:

Anne Adema: ‘Voorafgaand aan de stemming van de tweede kamer was er veel ophef op twitter rond dit thema. Er was grote verontwaardiging over het feit dat het CDA anders ging stemmen dan de SGP, VVD, ChristenUnie en PVV. Als leden van CDJA vroegen we ons af of dit echt waar was, en of de berichtgeving wel klopte, maar tot onze schrik bleek de volgende dag dat dit inderdaad het geval te zijn.

Vervolgens hebben we besloten om onze zorg kenbaar te maken en we bleken niet de enigen te zijn want op social media barstte er gelijktijdig een storm van kritiek los. Het CDA kwam later met een verklaring waarom ze zo gestemd hadden, maar daar waren wij het niet mee eens. Volgens ons heeft het CDA te weinig oog voor de geschiedenis van de staat Irsaël, en te weinig zicht hebben op de regio waarin Israel moet proberen te leven en te overleven. En wij vinden ook dat ze te weinig ook hebben voor het grotere plaatje, dat wanneer je een etiketeringsbeleid invoert, en producten voorziet van labels als ze uit betwiste gebieden komen, dan moet je dat volgens ons bij alle gebieden doen die betwist zijn, want die problematiek is op vele plaatsen in de wereld. Wij vinden het vreemd dat het nu alleen bij Israel gedaan wordt en zijn het daar dus niet mee eens.’

De groep jongeren spreekt niet namens het hele CDJA, het betoog is dan ook op persoonlijke titel geschreven. Julius Terpstra, voorzitter van het CDJA, zegt te staan voor een tweestatenoplossing. “We moeten wel achter Israël staan, maar niet achter al hun politieke daden.”

In het verleden konden moties met betrekking tot Israël die werden ingediend door de SGP, ChristenUnie en VDD, steevast op steun rekenen van het CDA. Hierdoor was er in de Kamer regelmatig een meerderheid voor deze moties. Het is daarom opvallend dat het CDA niet instemde met een motie tegen de etikettering van Israëlische producten.

Lees verder op de website van: Groot Nieuws Radio

Groot Nieuws Radio
© Henk-Jan Oudenampsen
23-06-2016
Media
https://www.grootnieuwsradio.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies