Nieuw boek over vreemdelingen in de Bijbel

De Bijbel staat vol met verhalen over vreemdelingen. Kunnen de verschillende bijbelteksten het vluchtelingendebat verrijken? Het Nederlands Bijbelgenootschap brengt het boekje Uw volk is mijn volk uit. Uw volk is mijn volk bevat elf bijbelse verhalen met uitleg en vragen, ter inspiratie en om te bespreken.

Van de markt tot het Binnenhof, en van de huiskamer tot de uni- versiteit: overal wordt gesproken over vreemdelingen en asiel- zoekers. Vaak gaat het over de problemen en bedreigingen, soms ook over de kansen en uitdagingen.

Deze ogenschijnlijk moderne vragen kwamen ook in de tijd van de Bijbel aan de orde. Er woonden bijvoorbeeld vreemdelin- gen in Israël en vreemde volken vielen het land soms binnen. De vraag die leefde, was: hoe moet je omgaan met ‘vreemden’ in je land? Veel Joden woonden ook zelf (om allerlei redenen) in het buitenland. In het Nieuwe Testament krijgt ‘vreemdelingschap’ een andere dimensie: horen christenen nu eigenlijk bij het land en de samenleving waarin ze leven, of horen ze bij de ‘hemelse’ maatschappij? Zijn we zelf misschien vreemdeling?

Alle aspecten van vreemdelingschap die in de Bijbel aan de orde komen, worden kort besproken in de inleiding. Daarna vol- gen passages uit het Oude en Nieuwe Testament, waarin het expliciet gaat over ‘vreemdelingschap’. Bij elke passage staat een toelichting van de tekst, gevolgd door een aantal begrips- en toepassingsvragen. De vragen zijn geschikt voor bijbelstudie, individueel of in een bijbelleesgroep. Alle bijbelteksten in het boek komen uit de Nieuwe Bijbelvertaling.

Uw volk is mijn volk is een revisie van Ballingen, buren en buitenlanders en wordt uitgegeven door Royal Jongbloed. Het boek is vanaf 21 juni verkrijgbaar bij de christelijke boekhandel, bij de uitgever of via online kanalen.

Bijbelpassages met toelichting uit de inhoudsopgave:

1 Een eigen graf in een vreemd land (Genesis 23)

2 Een buitenlandse overgrootmoeder (Ruth 1)

3 Genezingzoekenineenvreemdland (2Koningen5:1-15)

4 Gemengd gehuwd (Ezra 9:1-15)

5 Een vreemdeling, bij God te gast (Psalm 39)

6 Heb de vreemdeling lief als jezelf (Psalm 146)

7 Geef je identiteit niet op (Daniel 3:1-12)

8 Wie heeft gezorgd voor de vreemdeling? (Matteus 25:31-46)

9 Kruimels voor de honden (Marcus 7:24-30)

10 Niet-Joden mogen toetreden tot de kerk (Handelingen 8:26-40)

11 Christenen als vreemdelingen en burgers van Gods rijk (1Petrus2:11-17)

NBG
NBG
26-06-2016
Media
https://www.bijbelgenootschap.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies