Jaarverslag ZOA: financiele groei en uitbreiding naar Midden-Oosten

ZOA heeft haar jaarverslag over 2015 gepubliceerd. De organisatie kijkt terug op een gezegend jaar, waarin sprake was van forse financiële groei. Daardoor was het mogelijk het werk onder slachtoffers van rampen en conflicten verder uit te breiden.

Om adequaat te kunnen blijven reageren op de toenemende noden in de wereld heeft de organisatie belangrijke keuzes gemaakt. Zo werd een kantoor in Jordanië geopend, van waaruit de hulpverlening in het Midden-Oosten wordt gecoördineerd, en is gestart met hulpverlening aan stedelijke vluchtelingen. Daarnaast is ZOA actief betrokken geraakt bij de Dutch Relief Alliance – een samenwerkingsverband van veertien Nederlandse humanitaire organisaties – en het wereldwijde netwerk van christelijke hulporganisaties, Integral Alliance.

Zowel de inkomsten vanuit de particuliere Nederlandse achterban als van institutionele donoren stegen aanzienlijk, een reden tot grote dankbaarheid. De totale inkomsten van de organisatie stegen van 36 miljoen euro naar 47,3 miljoen euro. Daarbij komen nog inkomsten die via ZOA aan consortiapartners beschikbaar worden gesteld, een bedrag van ruim 17 miljoen. De uitgaven kwamen voor 92,9 procent direct ten goede aan de doelstellingen, een stijging ten opzichte van de 91,4 procent van 2014.

ZOA prijst zich zeer gelukkig met een betrokken achterban die ook het afgelopen jaar weer ruim heeft gegeven voor mensen die getroffen zijn door oorlogs-, of natuurgeweld. Scheidend directeur Johan Mooij refereert in zijn voorwoord van het jaarverslag aan de zomer van 2015, toen de vluchtelingencrisis in het Midden-Oosten resulteerde in een grote toename van vluchtelingen in Europa. Hij memoreert de massale en hartelijke steun van mensen in Nederland, die hun harten, hun huizen en hun portemonnee openden om het lijden van vluchtelingen te verlichten, in Nederland, in Europa en in de regio.

“Buiten het zicht van de media speelt zich nog veel meer leed af. Denk aan Zuid-Sudan, Myanmar, Darfur en Burundi. Gesteund door onze achterban konden wij ook daar mensen in nood trouw blijven. Ook al ziet de wereld hen niet, God ziet hen wel en zal hen nooit vergeten,” aldus Mooij.

Tineke Koelewijn
© TOFF-fotografie.nl Tobias Huizing
27-06-2016
Hulpverlening
https://www.zoa.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies