Consortium Woord en Daad mag omvangrijk migratieprogramma uitwerken

De afgelopen maanden waren spannend voor Woord en Daad. De organisatie ontwikkelde samen met een aantal internationale organisaties een omvangrijk migratieprogramma voor de Southern Corridor in Zuid-Ethiopië en diende dit voorstel in bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het Woord en Daad consortium uitgenodigd het programma de komende maanden verder uit te werken en heeft de intentie het programma komende vijf jaar met 6,1 miljoen euro te ondersteunen.

De aanvraag is door het Woord en Daad-consortium ingediend op het ARC (Adressing Root Causes) fonds van de Nederlandse overheid, waarin 125 miljoen euro is opengesteld voor subsidieaanvragen van ontwikkelingsorganisaties die de grondoorzaken van onder andere irreguliere migratie aanpakken. Het consortium bestaat, naast de Nederlandse organisaties Woord en Daad en Dorkas, uit zeven Ethiopische organisaties. Er zal nauw worden samengewerkt met de Nederlandse ambassade in Ethiopië. Het grootschalige programma beoogt ruim 25.000 jongeren aan een eigen inkomen te helpen.

De Southern Corridor in Zuid-Ethiopië, kent grote armoede en een alfabetiseringscijfer van bijna 90%. Voor jongeren zijn de kansen gering. Dat blijkt ook uit het feit dat 60% van de jongeren de wens heeft om te migreren in de hoop elders een betere toekomst op te bouwen.

Jacob-Jan Vreugdenhil, projectleider van Woord en Daad: ‘In verreweg de meeste gevallen spelen onrealistische verwachtingen van een betere toekomst elders een bepalende rol. De schaduwkanten van migratie, denk aan seksueel misbruik en mensensmokkel richting de prostitutie, zijn veelvuldig, maar er is veel onwetendheid. Daar willen we verandering in brengen. Daarnaast willen we daadwerkelijk kansen bieden in de regio, bijvoorbeeld door 50 vakscholen te verbeteren en toegang tot financiering te vereenvoudigen. Zodat potentiële jonge migranten in hun eigen omgeving wortelen, bloeien en vrucht dragen.’

Het migratieprogramma bouwt voort op de ervaring van Woord en Daad en de betrokken partnerorganisaties op het gebied van vakonderwijs, arbeidsbemiddeling en samenwerken met bedrijven en overheden. Een belangrijk component van het programma is het informeren van jongeren over de gevaren die aan migratie kleven. Naar schatting heeft 95% van de jongeren een te rooskleurig beeld van wat zij met migratie pogen te bereiken en hebben daarnaast onvoldoende zicht op de risico’s van migratie.

In oktober volgt de definitieve beslissing van het ministerie. Beoogde omvang van het totale programma bedraagt 9 miljoen euro. Via particuliere giften en betrokkenheid van bedrijven en vermogensfondsen hoopt Woord en Daad deze ambitie komende jaren waar te maken.

Woord en Daad
Woord en Daad
27-06-2016
Hulpverlening
https://www.woordendaad.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies