Ternauwernood ontsnapt en blij verrast

Op de foto Nzia met haar 10 dagen oude tweeling Wilson en Wilsolene in de (door Medair ondersteunde) kraamkliniek van het ziekenhuis in Komanda, D.R. Congo. Nzia Mowavinga vergeet nooit de dag dat de rebellen in haar dorp kwamen.

“Ik was in het dorp toen de aanval kwam. Het was markt en mijn hele familie was er,” herinnert Nzia (28) zich. “Ik zag de rebellen niet, maar ik hoorde ze schieten. Zodra ik het hoorde, greep ik mijn twee kinderen beet en rende weg.” Ze was op dat moment negen maanden zwanger.

Normaal gesproken is dat een spannende tijd van uitkijken naar de geboorte, maar Nzia zat vreselijk in onzekerheid. In een conflictgebied wordt het leven eigenlijk constant bepaald door onzekerheden: Is mijn familie veilig? Wanneer kunnen we weer eten? Wanneer kunnen we naar huis teruggaan?

Nzia woont in de provincie Ituri, een probleemgebied in het oosten van D.R. Congo. Hier en in het aangrenzende Noord-Kivu zijn meerdere rebellengroepen met elkaar in strijd. Duizenden mensen zijn daardoor op de vlucht geslagen, sommigen al meerdere keren. Ze kunnen nergens anders heen, daarom schuilen veel mensen in de jungle, of ze lopen dagenlang om zich in veiligheid te brengen.

De door Medair ondersteunde kliniek waar Nzia gratis prenatale zorg kreeg en waar ze wilde gaan bevallen, werd tijdens een aanval in de as gelegd. Ze wist niet wat ze moest doen. Ze kon een bevalling in een andere kliniek niet betalen. Ze had zelfs geen deken om haar baby in te wikkelen.

Gelukkig had Medair een vervoersdienst opgezet om zwangere vrouwen met complicaties veilig te kunnen overbrengen naar het ziekenhuis in Komanda. De door Medair ondersteunde klinieken liggen tot op 80 km van dit ziekenhuis, de enige plek waar gecompliceerde bevallingen gedaan kunnen worden. Voorheen was er geen andere mogelijkheid dan de zwangere vrouwen achterop een motor naar het ziekenhuis te brengen, vaak middenin de nacht.

“Vóór Medair dit deed, zijn er vier vrouwen onderweg naar het ziekenhuis in Komanda overlden. Het was zeer ernstig,” aldus dr. Faustin Singo, de medisch directeur van de gezondheidsregio Komanda. “Sinds Medair dit verwijssysteem opgezet heeft, is er niemand meer overleden.”

Nzia heeft haar leven er misschien aan te danken. Nadat ze gevlucht was, maakte ze zich zorgen over de gezondheid van haar ongeboren kind. Daarom ging ze in een ander dorp naar de door Medair ondersteunde kliniek en vroeg naar de verloskundige. De medewerkers van het gezondheidscentrum verwezen Nzia direct door naar het ziekenhuis in Komanda. Daar beviel Nzia in een veilige, schone kraamkliniek van niet één, maar twee baby’s.

Wilson en zijn tweelingzus Wilsolene slapen vredig in Nzia’s armen. “Ik wist niet dat ik een tweeling zou krijgen!” zegt ze lachend. Medair betaalde het vervoer van Nzia naar het ziekenhuis en de bevalling van de prachtige tweeling, een jongen en een meisje: Wilson en Wilsolene. “Wat had ik zonder Medair kunnen doen? Hoe had ik dan de ziekenhuisrekening kunnen betalen? Jullie hebben me echt geholpen.”

Medair ondersteunt klinieken in door conflicten getroffen gemeenschappen in de provincies Noord-Kivu en Ituri. We geven gratis gezondheidszorg aan mensen in nood, met name zwangere vrouwen, jonge moeders en kinderen onder de vijf jaar en we trainen zorgverleners.

U kunt helpen om meer vrouwen zoals Nzia in D.R. Congo veilig te laten bevallen. Geef vandaag een gift.

Medair
Medair
07-07-2016
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies