Zorg voor vrouwen en kinderen in Madagaskar

Een moeder en haar driejarige zoontje voor hun huis in de afgelegen regio Maroantsetra in het noordoosten van Madagaskar. De afwas en de was doen, zijn voor de meesten van ons geen klusjes die veel inspanning vereisen. Voor Lisy in de afgelegen regio Maroantsetra in het noordoosten van Madagaskar zijn dit echter enorme uitdagingen.

Elke dag moet ze een paar honderd meter van haar huis naar de rivier aan de rand van het dorp lopen om water te halen en de afwas en de was te doen.

Teruglopen is het zwaarst. Dan draagt ze de schone vaat en de zware, natte was op de heup het hele eind naar huis terug. Bovendien balanceert ze ook nog een zware emmer met water op haar hoofd. Soms helpt één van haar jonge kinderen mee als het te zwaar wordt.

Voor veel vrouwen in de afgelegen regio van Maroantsetra in het noordoosten van Madagaskar is de dichtstbijzijnde waterbron onveilig om te drinken.

Lisy woont in een afgelegen gebied met nauwelijks wegen en bruggen. Zodra de zware cycloonregens beginnen, worden de onverharde paden onbegaanbaar. Hoewel dit een moeilijk bereikbare regio is, werkt het team van Medair, de enige hulporganisatie in het gebied, onafgebroken aan veilig drinkwater voor steeds meer gemeenschappen.

Dagelijks water halen is helaas niet de enige uitdaging voor Lisy. Soms is het water dat ze uit de rivier haalt niet veilig om te drinken. Daardoor zijn Lisy en haar kinderen voortdurend bang om ziek te worden. Een paar weken geleden moest Lisy met haar dochter van vier, die zeer hoge koorts had, kilometers lopen naar het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum.

Gelukkige krijgen Lisy en veel andere vrouwen in haar gemeenschap binnenkort betere toegang tot veilig drinkwater in de buurt. Met uw hulp heeft Medair in de afgelopen twee jaar meer dan 250 waterpunten met handpompen geplaatst in deze moeilijk bereikbare regio. Daardoor hebben meer dan 32.000 mensen toegang tot veilig drinkwater gekregen.

Veilig drinkwater dichterbij huis kan het leven van een vrouw drastisch veranderen. In een cultuur waar vrouwen de grootste verantwoordelijkheid dragen voor het huishouden en de zorg voor kinderen, kan dit betekenen dat ze meer tijd en energie hebben om aan de kinderen te besteden of zelfs om geld te verdienen.

Medair
Medair Holisoa Rasamoelina
16-07-2016
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies