Zijn de einden van de aarde bereikt met het evangelie

Vlak voor Zijn hemelvaart, stuurde de Heere Jezus Zijn discipelen de wereld in, met de zendingsopdracht: ‘Ga dan heen, onderwijs al de volken, hen dopend in de Naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest, hun lerend alles wat Ik u geboden heb, in acht te nemen,’ (Mattheus 28:19).

Hoe staat het ervoor in de wereld? Hoever is het Evangelie al gevorderd? Zijn de einden van de aarde al bereikt? Daarover spreekt de Heere Jezus immers in Mattheus 24:14: ‘En dit Evangelie van het Koninkrijk zal in heel de wereld gepredikt worden tot een getuigenis voor alle volken; en dan zal het einde komen.’

Het Evangelie zal eerst aan alle volken gebracht worden voordat de wederkomst van de Heere Jezus plaats zal vinden. Hoever is het Evangelie nu al gevorderd? Hoeveel onbereikte volken zijn er nog?

Tal van kerken, gemeenten en zendingsorganisaties zetten zich in om nog onbereikte volken te bereiken met het Evangelie. Zij hebben onze gebeden en onze steun zo nodig.

Bijbelvertalers

Er is volop werk aan de winkel om het Evangelie aan iedereen te brengen. Via Bijbels en Bijbelgedeelten, maar ook via de media, waarmee je bij vrijwel iedereen kunt binnenkomen, ook in veel gesloten landen.

Bijbelvertalers zijn op tal van plaatsen bezig om Bijbelboeken, ja, de hele Bijbel te vertalen in de taal van kleinere of grotere taalgroepen, die nog niets of slechts een beperkt deel van de Bijbel hebben in hun eigen taal. Dat zijn de helden!

We zien en horen niet zo vaak iets van deze vertalers, maar zij vervullen een cruciale rol in de voortgang van het Evangelie. Soms vele jaren zijn zij bezig met hun vertaalprojecten.

Groot is de vreugde wanneer de eerste Bijbels of Bijbelgedeelten kunnen worden uitgedeeld. Ik heb daar wel eens opnamen van gezien: daar zie je liefde voor het Woord van God. Dan mogen wij weleens beschaamd ons hoofd buigen. Hoeveel waarde heeft de Bijbel nog voor ons?

God roept jongeren en ouderen

Telkens weer weten jongeren en ouderen zich geroepen om erop uit te gaan om anderen over de Heere Jezus te gaan vertellen, zich in te zetten voor mensen, kinderen in nood, dichtbij en ver weg, in Woord en in daad.

Ze hebben onze steun, onze gebeden nodig. Veel gemeenten hebben hun eigen zendingsprojecten, steunen Bijbelvertalers, zendelingen en evangelisten. Een aanzienlijk deel van de missionaire werkers is wat de financiën betreft volkomen afhankelijk van giften, ze leven uit handen van de Heere, in volstrekte afhankelijkheid van Hem.

Wanneer je leest wat er momenteel op het gebied van de verspreiding van het Evangelie gebeurt, krijg je de indruk dat Gods plannen in sneltreinvaart volvoerd worden. Via de moderne media wordt het Evangelie verspreid in bijna alle talen van de wereld.

Velen komen tot geloof. Wereldwijd. In onze eigen omgeving, hier en daar, geen grote aantallen. Elders, grotere aantallen, veel grotere aantallen. Met name in Zuid-Amerika, in Afrika, in Azië. In landen als China en India komen velen, zeer velen tot geloof in de Heere Jezus, evenals in de moslimwereld. En ook onder het Joodse volk komen mensen tot geloof in de Messias.

China en India

Ik licht er hier twee landen uit, beide met meer dan 1 miljard inwoners: India en China. Onder meer uit deze twee landen komen tal van berichten over opzienbarend grote aantallen mensen die tot geloof in de Heere Jezus komen. In grote delen van beide landen is geen echte vrijheid voor christenen. In India verslechtert de situatie voor de christenen, vanwege groeiende invloed van het hindoeïsme. Maar veel Indiase christenen gaan door om het Evangelie aan het landgenoten te brengen. En de Heere geeft Zijn zegen.

Dan China. In sommige provincies worden nog steeds christenen vervolgd. Opgepakt. De kruisen worden van hun kerken verwijderd. Maar ze zijn trouw aan de Heere Jezus. De geestelijke strijd is hevig, maar met Christus zijn ze meer daar overwinnaars. In Zijn kracht, die niemand kan weerstaan.

Gods werk wordt op indrukwekkende wijze zichtbaar in zowel de niet-geregistreerde huisgemeenten als in de onder staatstoezicht staande Drie Zelf Kerk, aldus de christelijke nieuwszender CBN, die onlangs in China was, op onderzoek naar de groei van de kerk in China. Het aantal christenen in China wordt geschat op meer dan 100 miljoen: zo’n 30-35 miljoen in de Drie-Zelf Kerken en minstens 70 miljoen in de niet-geregistreerde kerken. Het zijn schattingen, exacte aantallen zijn er niet. Vanuit China trekken vele zendelingen de wereld in om het Evangelie te brengen.

Zhao is één van China’s deskundigen op het gebied van het christendom. Als voormalig partijleider van de communistische partij kwam hij tot geloof na het lezen van de Bijbel. Hij gaat nu naar een Drie-Zelf Kerk.

‘Als je naar de Haidian Kerk gaat, kom je in een meer dan honderd meter lange rij wachtenden terecht,’ vertelt hij. ‘In Shenzhen worden elke zondag zo’n 500 mensen gedoopt.’

Vroeger mochten jongeren beneden de 18 jaar niet naar binnen in Drie-Zelf Kerken, maar die regel geldt nu niet meer, volgens Zhao. ‘Vroeger waren het voornamelijk de ouderen die naar de kerk gingen, nu zie je steeds meer jongeren.’

Misschien wel uw buren

Nog steeds zijn er wereldwijd honderden miljoenen mensen die nooit van het Evangelie hebben gehoord, ook in ons land, misschien onze buren wel. En het blijft waarheid dat de Heere niet wil dat iemand verloren gaat, maar dat allen tot bekering komen (2 Petrus 3:9).

Als we de Heere Jezus kennen en Zijn volgeling, Zijn discipel zijn, zegt Hij ook tegen ons: ‘U zult de kracht van de Heilige Geest ontvangen, Die over u komen zal; en u zult Zijn getuigen zijn, zowel in Jeruzalem als in heel Judea en Samaria en tot aan het uiterste van de aarde’ (Galaten 1:8).

Dit is geen werk voor enkelingen, de geroepenen, maar voor iedereen.

En bidden kunnen we allemaal. Bid voor de voortgang van het Evangelie. ‘De oogst is groot, maar er zijn weinig arbeiders. Bid daarom tot de Heere van de oogst dat Hij arbeiders in Zijn oogst uitzendt’ (Mattheus 9:37 en 38). Deze woorden zijn nog even actueel als toen de Heere Jezus ze sprak. Bid en blijf bidden, opdat de oogst kan worden binnengehaald. Het is oogsttijd. Nog steeds.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
16-07-2016
Evangelisatie
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies