EO-Metterdaad helpt kerk in Colombia bij opvang kinderen uit sloppenwijk

Zo’n 3 miljoen Colombianen sloegen de afgelopen jaren op de vlucht. Weg van de moorden, ontvoeringen, afpersing en seksueel geweld. Weg van de guerrillastrijd. Noodgedwongen hun heil zoekend in sloppenwijken aan de rand van de hoofdstad, Bogota.

Ds. German trekt zich het lot van deze vluchtelingen aan. Hij is predikant binnen de Presbyteriaanse kerk in Colombia, een kerk waarmee de GZB al jarenlang een goede relatie heeft. De kerk in Bogota heeft een naschoolse opvang voor kinderen uit een achterstandswijk. Dominee German wil dit ook starten in de sloppenwijk Los Alpos. Hier wonen vluchtelingen van het platteland. Er is nauwelijks gezondheidszorg, onderwijs en de overheid is bijna niet aanwezig. Dominee German is hier begonnen met een klein dochterkerkje dat nu uit 10 leden bestaat. Hij organiseert regelmatig ‘brigades’ van professionals uit zijn kerk die vrijwillig die wijk in gaan om gratis diensten aan te bieden. Er is o.a. een arts, verpleegkundige, tandarts, psycholoog, kapper en een optometrist.

Op dit moment zijn vooral de basisbehoeften nodig, zoals voedsel, dekens en een onderkomen. Maar ook de naschoolse opvang voor de kinderen is belangrijk. Een plek waar ze veilig zijn, een goede maaltijd krijgen en bijscholing. Samen met EO-Metterdaad kunnen we deze vluchtelingen helpen om weer een bestaan op te bouwen na alles wat zij mee hebben meegemaakt en zijn kwijtgeraakt.

In juli/augustus vraagt EO-Metterdaad tijdens een viertal uitzendingen aandacht voor deze vluchtelingen. Tijdens de eerste twee uitzendingen staan projecten die door de GZB worden gesteund centraal, en de 3e en 4e uitzending projecten van Kerk in Actie.

Talloze mensenrechten zijn geschonden in Colombia, in het inmiddels langst lopende gewapende conflict van Zuid-Amerika. Guerrillagroepen zoals de FARC en ELN strijden met privélegers van grootgrondbezitters die samenwerken met leger en politie. Een strijd die nu vooral draait om geld en macht. Beide partijen leven van drugshandel en inkomsten uit ontvoeringen en afpersing van de bevolking.

Veel burgers sloegen op de vlucht voor deze groepen. Om aan moorden, verdwijningen, seksueel geweld en gedwongen rekrutering, te ontsnappen. Noodgedwongen bouwen zij een bestaan aan de rand van de grote stad. Maar de omstandigheden zijn erbarmelijk. Ze hebben op dit moment vooral de basisbehoeften nodig, zoals voedsel, dekens en een onderkomen. Maar ook naschoolse opvang voor de kinderen is belangrijk. Een plek waar ze veilig zijn, een goede maaltijd krijgen en bijscholing. Samen kunnen we deze vluchtelingen helpen weer op te bouwen, na alles wat zij mee hebben gemaakt en zijn kwijtgeraakt.

Colombia afl. 1: week 29

Za 23 juli, om 19:38, NPO2

Zo 24 juli, om 10:05, NPO2

Ma 25 juli, om 09:15, NPO2

Colombia afl. 2: Week 30

Za 30 juli, om 19:38, NPO2

Zo 31 juli, om 08:52, NPO2

Ma: 1 aug, om 09:15, NPO2

Colombia afl 3: Week 31

Zo 7 aug, om 10:05, NPO2

Ma 8 aug, om 09:15, NPO2

Colombia afl 4: week 32

Za 13 aug, om 12:00, NPO2

Zo 14 aug, om 10:05, NPO2

Ma 15 aug, om 09:15, NPO2

Zie voor meer informatie en om te doneren:

https://metterdaad.eo.nl/projecten/guerrillastrijd-colombia

Ook kunt u hier na afloop de afleveringen terugzien.

GZB
EO Metterdaad
19-07-2016
Hulpverlening
https://metterdaad.eo.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies