De nieuwe weg naar Limangi in Congo officieel geopend

Bisika Sadiki had niet gedacht dat deze dag ooit zou komen. Heel zijn leven woont hij al in Limangi, een geïsoleerd dorp met 6.000 inwoners, ver weg in de jungle van Noord-Kivu in D.R. Congo.

Als je vanuit Limangi ergens naartoe wilt, dan moet je eerst over een steil, modderig pad omlaag naar de plaats Kibua, 90 minuten lopen. En dat is de enige manier om eten te kopen of naar het ziekenhuis te gaan voor behandeling. “Het is altijd een probleem geweest om onze zieken naar het ziekenhuis te vervoeren,” zegt Bisika. “We dragen ze op onze rug naar beneden.”

In april 2015 kwam daar verandering in. Medair was de eerste internationale organisatie in meer dan tien jaar die Limangi bereikte. De regio was jarenlang bezet geweest door een gewapende rebellengroep. Het dorp was wel veilig, maar omdat het alleen via het pad door de jungle bereikbaar was, gingen hulporganisaties er niet heen.

Medair knapte de vervallen gezondheidskliniek in Limangi op en bood in het dorp gratis gezondheidszorg. Daarna begonnen we met de hulp en ondersteuning van de gemeenschap om het oude junglepad te veranderen in een weg.

We namen plaatselijke arbeiders in dienst om het pad te verbreden en bruggen te bouwen over de rivieren. Het werk leverde een broodnodig inkomen op voor de families die getroffen waren door angst voor conflicten en die weinig andere werkkansen hadden.

Polé polé, stukje bij beetje, werd de weg breder en langer en een jaar nadat Medair-medewerkers voor het eerst in het dorp kwamen, werd de weg naar Limangi officieel geopend.

Op 20 april 2016 reed Medair voor het eerst het hele eind van Kibua naar Limangi. Er was nog nooit een auto in het dorp geweest. Drommen mensen zongen liederen en klapten in de handen toen de auto’s van Medair het dorp naderden. De kinderen renden een groep hardlopers tegemoet, die ter gelegenheid van de opening naar Limangi renden.

Over de nieuwe weg is het nog maar 30 minuten lopen van Kibua naar Limangi, een enorme verbetering ten opzichte van vroeger. “Dit is een dag om nooit te vergeten voor de kinderen van Kibua en Limangi!” aldus een breed lachende Bisika. “Deze weg is goed voor onze gezondheidszorg, goed voor onze economie en goed voor onze kinderen!”

Het werk van Medair in D.R. Congo wordt mogelijk gemaakt door steun van het DG Humanitaire Hulp en Civiele Bescherming van de Europese Commissie, Medicor Foundation (LI), het Zwitserse Bureau voor Ontwikkeling en Samenwerking, Swiss Solidarity, het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties, het Bureau voor Internationale Ontwikkeling van de Verenigde Staten en gulle particuliere donateurs.

Voor deze inhoud is gebruik gemaakt van informatie van Medair-medewerkers in het veld en op het hoofdkantoor. De zienswijzen in dit bericht vallen onder de verantwoordelijkheid van Medair en dienen op geen enkele wijze beschouwd te worden als de officiële opvatting van enige andere organisatie.

Medair
Medair Lucy Bamforth
21-07-2016
Buitenland
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies