VPRO onder vuur om zomergast Abou Jahjah

Het is onbegrijpelijk dat de VPRO deze zondagavond Abou Jahjah drie uur lang een podium op de Nederlandse televisie geeft in het programma ‘Zomergasten’. Het heeft al voor de uitzending tot veel ophef geleid. Tientallen VPRO-leden hebben inmiddels hun lidmaatschap opgezegd.

Esther Voet, tot voor kort directeur van het CIDI, noemt hem een terroristenfan. ‘Haatprediker, antisemiet en ayatollah in maatpak zijn enkele van de illustere benamingen die hem ten deel zijn gevallen,’ aldus de VPRO.

Federatief Joods Nederland deed deze week al aangifte tegen Abou Jahjah en Zomergasten wegens ‘verspreiding van haat en ondersteuning van terrorisme. De Joodse actiegroep TOF (Tradition is Our Future) stelt dat het gevaarlijk is om de militante en antisemitische Jahjah een podium te geven. TOF noemt hem een ‘huisvriend van de terroristische Hezbollah’.

De 45-jarige Abou Jahjah groeide op in het zuiden van Libanon. Als tiener ging hij naar het front om met andere jongeren de wapens op te nemen tegen door Israel gesteunde milities. Begin jaren negentig kwam hij via Frankrijk in België terecht. In 2000 richtte hij de Arabische Europese Liga (AEL) op, om op te komen voor de belangen van islamitische immigranten. Hij vierde de aanslagen op 11 september 2001 op de Twin Towers in New York. Het was, zo schreef hij: ‘…een gevoel van zoete wraak, wraak voor decennia van Amerikaans-Israëlische agressie, waardoor miljoenen Arabieren waren omgekomen.’

In 2012 veroordeelde de Hoge Raad de AEL wegens publicatie van een antisemitische cartoon.

In 2006 vertrok Jahjah weer naar Libanon, nadat daar oorlog was uitgebroken met Israel. Uit die tijd stamt een foto van hem met ontbloot bovenlichaam en een machinegeweer, maar naar eigen zeggen heeft hij nooit deelgenomen aan de gewapende strijd. In een interview prees hij Hezbollah-leider Nasrallah: ‘In het verzet tegen Israel hebben weinig leiders in de Arabische wereld gepresteerd wat hij heeft gedaan.’

In het Belgische dagblad De Standaard heeft hij een wekelijkse column. Momenteel neemt hij het op voor de Turkse president Erdogan. ‘Voor veel kijkers van Zomergasten wordt het een choquerende avond,’ aldus Abou Jahjah.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
Schermafdruk YouTube Canvas
30-07-2016
Media
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies