Je zult maar moeten bevallen in een crisisgebied

Rode Kruis – “En, wanneer ben je uitgerekend?” Een vraag die vrouwen in Nederland meestal vrolijk beantwoorden. Want in een veilig land met goede zorg ben je ‘in blijde verwachting’.​ Hoe anders is dat in gebieden waar een conflict of een natuurramp plaatsvindt. Je zult daar als vrouw maar wonen en – uitgerekend nu – uitgerekend zijn. Natuurrampen en oorlogen zijn voor zwangere vrouwen een nachtmerrie.

In delen van Afrika zorgt El Niño voor extreme weersomstandigheden​. Hongersnood dreigt door langdurige droogtes en ziektes liggen op de loer. Natuurrampen en geweld zijn voor zwangere vrouwen een regelrechte nachtmerrie. Zij zijn, net als moeders en jonge kinderen, in deze omstandigheden het meest kwetsbaar.​

Daarom zijn hulpverleners van het Rode Kruis in ramp- en conflictgebieden hard nodig om te helpen bij bevallingen, traditionele vroedvrouwen bij te ​scholen en voorlichting te geven.

Nyakuoth uit Ethiopië is één van de zwangere vrouwen die de medische post van het Rode Kruis in Waat bezocht tijdens haar zwangerschap. Ze werd daar behandeld voor onder andere bloedarmoede en malaria. Ook kreeg ze voorlichting over zwanger zijn, hygiëne en (borst)voeding.

In het medisch centrum werden de zoontjes van Nyakuoth geboren met de hulp van de mensen van het Rode Kruis. Zij leerden haar ook hoe ze de tweeling moet voeden aan de borst. Medische hulp was noodzakelijk toen Nyakuoth na-bloedingen kreeg.

“Ik ben dankbaar voor de hulp van de mensen in het gezondheidscentrum. Zij redden mijn leven en dat van mijn zoontjes. De bloeding zou mij mijn leven hebben gekost als ik thuis was bevallen, ver weg van medische zorg.”.

Het Rode Kruis helpt in ramp- en conflictgebieden met voedsel, schoon drinkwater, medicijnen en onderdak. Daarom heeft het Rode Kruis jouw steun nodig – uitgerekend nu. ​

Rode Kruis
© Rode Kruis
06-08-2016
Hulpverlening
https://www.rodekruis.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies