Staatssecretaris Dekker opent schooljaar 2016-2017

Vanaf dit schooljaar is het lesprogramma in de beroepsgerichte leerwegen van het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) ingrijpend vernieuwd. Om dat te markeren, opent staatssecretaris Sander Dekker (onderwijs) op maandag 22 augustus het schooljaar 2016-2017 op het Cals College in IJsselstein.

Leerlingen in de bovenbouw van het vmbo kiezen vanaf nu voor één profiel aangevuld met beroepsgerichte keuzevakken. Leerlingen kunnen kiezen uit 10 profielen en stellen daarna zelf een verdiepend, verbredend of profieloverstijgend programma bestaande uit beroepsgerichte keuzevakken samen. Zo krijgen leerlingen een brede basis én meer ruimte om de eigen talenten te ontplooien.

Staatssecretaris Dekker: ‘Met de vernieuwing van het vmbo is een langgekoesterde wens van scholen en bedrijven in vervulling gegaan. Praktijkvakken sluiten beter aan op de regionale arbeidsmarkt en leerlingen krijgen meer ruimte vakken te kiezen die hun interesses en talenten prikkelen en uitdagen. Het vmbo krijgt zo het nieuwe elan dat het verdient.’

Op 22 augustus gaat staatssecretaris Dekker in gesprek met de leraren van het Cals, tijdens de eerste bijeenkomst van het schooljaar. Vervolgens laten leerlingen hem kennis maken met de profielen Produceren, Installeren en Energie, Economie en Ondernemen en Zorg en Welzijn. Daarna trappen de staatssecretaris, de leerlingen en de leraren gezamenlijk het jaar af. Radioprogramma De Nieuws BV zendt live uit vanaf de school.

Op Cals IJsselstein wordt onderwijs op verschillende niveaus aangeboden: vmbo basis, vmbo kader, mavo, havo en (de onderbouw van het ) atheneum. Het afgelopen jaar heeft de school hard gewerkt om de nieuwe profielen op het vmbo mogelijk te maken. Op deze school werken meer dan 190 leraren. Het behalen van een diploma heeft een hoge prioriteit. Minstens net zo belangrijk op het Cals is dat leerlingen zichzelf en hun talenten leren kennen, ondernemend zijn en leren samenwerken. Op die manier worden leerlingen goed voorbereid op hun toekomstige plek in de maatschappij.

Rijksoverheid
Rijksoverheid
17-08-2016
Onderwijs

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies