Gave geeft advies over taalondersteuning aan vluchtelingen

Gave presenteert een handige brochure voor vrijwilligers die taalondersteuning geven aan vluchtelingen. Taalondersteuning geven aan een vluchteling is ‘meer dan woorden’. Het is een mooie manier om een persoonlijk contact op te bouwen en Gods liefde te laten zien.

Kennis van onze taal en cultuur helpt vluchtelingen om hun weg te vinden in een voor hen onbekende wereld en kunnen ze hier sneller een toekomst opbouwen. Bovendien vervelen veel asielzoekers zich in een azc dus is het leren van een taal een welkome tijdsbesteding. Vrijwilligers die taalondersteuning bieden krijgen vaak goed contact met de vluchteling, waarbij de vrijwilliger veel voor de vluchteling kan betekenen. De brochure ‘Meer dan woorden’ helpt vrijwilligers bij het opstarten en geven van taalondersteuning.

Henriëtte, vrijwilliger, vertelt hoe waardevol het geven van taalondersteuning is: ‘Ik ben taalondersteuner van een vrouw uit Eritrea en een vrouw uit Somalië. Ze zijn zo enorm dankbaar voor mijn hulp. Mijn geduld wordt flink op de proef gesteld, maar hun dankbaarheid doet mij doorgaan. Ik zie ook hun grote nood en eenzaamheid. Alleen mijn aanwezigheid en luisterend oor zijn al goud waard voor hen.’

Vluchtelingen die in Nederland zijn, komen vanzelf in aanraking met de Nederlandste taal en cultuur, door dagelijkse bezigheden als boodschappen doen. Als ze een verblijfsvergunning hebben gekregen, volgen zij verplichte taal- en cultuurlessen, als onderdeel van het verplichte inburgeringstraject. Vrijwilligers geven taalles als aanvulling op het verplichte traject of voordat ze de officiële lessen mogen volgen.

Gave verlangt ernaar dat de vluchteling die naar ons land komt, wordt gezien en geliefd. Met deze brochure ondersteunt Gave vrijwilligers om via praktische taallessen contact op te bouwen met asielzoekers en daardoor Gods liefde door te geven.

De brochure ‘Meer dan woorden’ helpt vrijwilligers die taalondersteuning aan vluchtelingen willen geven met praktische tips en werkvormen. Voor zowel een-op-een onderwijs als groepsles biedt de brochure handreikingen. ‘Meer dan woorden’ is aan te vragen (€ 2,50) of gratis te downloaden op de website www.gave.nl/taalondersteuning.

Stichting Gave is een interkerkelijke organisatie voor het werk onder vluchtelingen en asielzoekers in Nederland. Gave verlangt ernaar dat de vluchteling die naar ons land komt, wordt gezien en geliefd. Gave maakt kerken en christenen bewust van de bijbelse roeping om ‘de vreemdeling’ gastvrij te ontvangen. Gave inspireert, traint en ondersteunt vrijwilligers om contacten op te bouwen met asielzoekers en hen Gods liefde te laten zien. Kijk voor meer informatie op www.gave.nl.

Barbera de Mol-de Graaf
© TOFF-fotografie.nl Tobias Huizing
26-08-2016
Samenleving
https://www.gave.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies