Maher: De enige manier om in leven te blijven was vluchten

Maher leeft al twee jaar met zijn vrouw en acht kinderen in Kirkuk in Irak. Ze moesten vanwege het geweld van huis vluchten. Ze wonen in een huis in aanbouw, maar het lijkt meer op een bouwplaats.

Ze hebben moeite om in de dagelijkse behoeften van het gezin te voorzien. Ze delen het huis met een andere familie en moeten vaak om hulp vragen voor geld of eten. “Om weg te komen hebben we al ons geld aan de gewapende groep gegeven die onze stad bezet hield,” zegt Maher.

Hij vertelt over de ontploffende auto’s en het geweld waarvoor ze naar Kirkuk gevlucht zijn. Ze hebben gedaan wat nodig was om hun gezin te beschermen, maar het waren geen gemakkelijke keuzes. “Toen we in Fallujah kwamen, probeerden we een weg naar het noorden te vinden, maar de mensen vertelden ons dat de enige weg naar het noorden vol mijnen lag,” vertelt Maher. “Uiteindelijk besloten we om dat risico te nemen, omdat het de enige kans was om in leven te blijven.”

Ze overleefden de reis en zijn de afgelopen twee jaar bezig geweest om hun kinderen te onderhouden. Maher werkt in een fleswaterfabriek, maar krijgt een heel laag loon. Er zijn drie miljoen mensen ontheemd in Irak, waardoor er in sommige steden een overschot aan goedkope arbeidskrachten en een tekort aan banen is. Na jarenlange ontheemding zijn veel families zoals die van Maher door al hun spaargeld heen en hebben ze hulp nodig om te overleven. De oudste zoon van Maher is gestopt met school om mee te helpen te gezin te onderhouden.

Medair geeft geldhulp aan kwetsbare families in Kirkuk. Door de families geld te geven, kunnen ze zelf kiezen op welke manier ze het geld besteden om in hun noden te voorzien.

Maher en zijn vrouw hebben bijvoorbeeld een deel van het geld dat ze van Medair kregen gebruikt om te betalen voor de operatie aan het gebroken been van hun zoon. Hij had door een ongeluk zijn been gebroken en leed al geruime tijd zonder dat er iets aan gedaan kon worden.

Dankzij uw giften kunnen gezinnen als dat van Maher deze vreselijke crisis in het Midden-Oosten overleven. Wilt u overwegen om vandaag een gift te geven? Medair geeft sinds 2014 hulp aan ontheemden in Irak.

Het werk van Medair in Irak wordt mogelijk gemaakt door de gulle steun van Swiss Solidarity en de Europese Commissie.

Medair
© Medair – Ammar Kanaany
30-08-2016
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies