Gezinsfundament: De sleutel voor een gezonde maatschappij

Evangelist D.L. Moody kwam thuis van een bijeenkomst waar hij had gesproken. Zijn vrouw vroeg hoe het was gegaan. Hij antwoordde: “twee en een halve bekeerling”. Mooi, zei zijn vrouw, hoe oud was het kind? “Nee, nee, nee” antwoordde hij, “het waren twee kinderen en één volwassene. De kinderen hebben hun hele leven nog voor zich, de volwassene niet.”

Veel mensen zullen, net als de vrouw van Moody, ook eerst aan twee volwassenen en één kind denken. We onderschatten de invloed die we kunnen hebben op het leven van een kind. In de kinderjaren wordt een fundament gelegd voor de rest van het leven. Spreuken 22:6 geeft aan: ‘Leer een kind al vroeg wat hij moet weten, dan zal hij later daar naar leven.’ Wat leren wij onze kinderen en geven we hen mee voor de toekomst? Denk daarbij niet alleen aan onderwijs, zoals rekenen en taal, maar juist ook aan dingen als omgaan met elkaar, het christelijk geloof, hoe God over hen denkt en dat ze geliefd en waardevol zijn. Dat ze talenten hebben waarmee ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan deze wereld.

Imke Wijnhorst MSc., als ontwikkelingspsychologe verbonden aan Stichting Gezinsfundament, vertelt: “Toen ik kind was, gingen we wel naar de kerk. Toch kende ik Gods persoonlijke liefde voor mij niet. Ik leefde niet met Hem en ervaarde niet de vreugde die Hij dagelijks wil geven. Daardoor had ik het soms moeilijk. Inmiddels heb ik Zijn grote liefde leren kennen en ervaar ik de vreugde van een leven met Hem. Ik gun het alle kinderen dat zij Hem al op jonge leeftijd leren kennen en met Hem leven. Zodat ze diep van binnen weten dat ze geliefd, waardevol en belangrijk zijn, iets waar ik zelf destijds aan twijfelde.

Ik geloof dat ouders een groot aandeel hebben in het overbrengen van Gods liefde op hun kinderen. In Efeziërs 6:4 staat: ‘Ouders, behandel uw kinderen zo dat zij niet dwars en haatdragend worden. Voed ze zo op dat ze de Here leren volgen en liefhebben.’ Als Gezinsfundament merken we dat er hierover echter veel vragen leven bij ouders. Hoe doe ik dit dan? Hoe geef ik mijn kinderen het geloof mee? We hebben gemerkt bij ouders dat er behoefte is aan tips en inspiratie op dit gebied. Daarom helpen wij hen hiermee. Ook over andere onderwerpen op het gebied van opvoeding leven vragen. Hoe stel ik grenzen op een liefdevolle manier? Hoe leer ik mijn kinderen om vriendelijk en dienstbaar te zijn en zo een verschil uit te maken in deze wereld? Hoe vertel ik mijn kinderen over seksualiteit? Allemaal onderwerpen waarin opvoeding en geloof met elkaar verweven zijn.”

Gezinsfundament heeft zich tot doel gesteld om op een laagdrempelige manier tips en inspiratie gegeven over opvoeding, gebaseerd op Bijbelse inzichten en wetenschap. Dit gebeurt al door middel van het geven van seminars en via een blog. Daarnaast starten we in september met het geven van live webinars en een online spreekuur. Webinars zijn online seminars die ouders thuis via internet kunnen bekijken, ze hoeven dus geen oppas te regelen. Tijdens het spreekuur kunnen ouders via de chat vragen stellen. Mooie nieuwe ontwikkelingen die aansluiten bij deze tijd! Meer informatie is te vinden op www.gezinsfundament.nl. Imke: “Wij geloven in de kracht van het gezin. ’Het gezin als hoeksteen van de samenleving’ lijkt een cliché uitspraak, maar ik geloof dat dit waar is. Sterke gezinnen zijn dé sleutel voor een gezonde maatschappij.”

Gezinsfundament
© Henk-Jan Oudenampsen
05-09-2016
Samenleving
https://www.gezinsfundament.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies