De Week van de Alfabetisering 2016 van start

Onze droom is dat heel Nederland leest en schrijft. Dat niemand aan de kant hoeft te staan. Toch zijn er 2,5 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. En dat aantal groeit nog steeds!

Samen kunnen we ervoor zorgen dat die groei stopt en steeds meer mensen leren lezen, schrijven en rekenen. Zodat armoede afneemt, meer mensen een baan vinden, gezondheid verbetert, kinderen opgroeien met aandacht voor taal en iedereen gelijke kansen krijgt. Daarom worden tijdens de Week van de Alfabetisering duizenden evenementen georganiseerd. Landelijk en lokaal. Activiteiten waarmee buurtgenoten, vrijwilligers, scholen, kinderen, opa’s, oma’s, bedrijven en instellingen meer mensen bewust maken van de noodzaak om laaggeletterdheid aan te pakken.

De volgende activiteiten staan 5 t/m 11 september onder meer op het programma:

Maandag

Maandag 5 september opent H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden de Week van de Alfabetisering geopend in de Tolhuistuin in Amsterdam. Rik van de Westelaken presenteert het programma. Alle initiatieven in het land worden deze ochtend in het zonnetje gezet.

Dinsdag

Via 200 Nederlandse consultatiebureaus ontvingen ouders deze zomer een bon waarmee zij vanaf 6 september een gratis Woezel & Pip boekje kunnen ophalen in de lokale bibliotheek, waar ze een gratis jeugdabonnement kunnen afsluiten. Ook lezen zeven bekende Nederlanders voor uit een Woezel & Pip-boekje met voorleestips, in bibliotheken verspreid over heel Nederland. Deze actie is een samenwerking tussen Stichting Lezen & Schrijven, Nederlandse Centra Jeugdgezondheid, ActiZ, GGZ GHOR, BoekStart en Dromenjager.

Woensdag

Woensdag 7 september wordt een landelijke schrijfwedstrijd voor basisscholen georganiseerd. Via schrijftips van Paul van Loon maken de leerlingen hun eigen verhaal bij de titel MaanMysterie, ook de titel van het nieuwste Dolfje Weerwolfje-boek dat in september verschijnt. De drie winnende klassen wacht een verrassing.

Donderdag

Op donderdag vindt met taalcursisten een Tweede Kamerdebat plaats over laaggeletterdheid. Minister Bussemaker en verschillende Kamerleden hebben een rol in het programma.

Vrijdag

Deze dag staan bedrijven centraal. De eerste uitnodigingen om deel te nemen aan de Leesservice zullen de deur uitgaan. Met de Leesservice kunnen de bedrijven alle medewerkers acht keer per jaar een kort, leesbaar verhaal uitdelen. Zo maakt iedereen kennis met allerlei soorten schrijvers en culturen.

Zaterdag

Op deze dag wordt in de 32 vestigingen van tuincentrum GroenRijk door bibliotheekmedewerkers voorgelezen uit de boeken van Kikker. Op enkele locaties zal Kikker zelf zijn opwachting maken. Midden in het groen, voor jong en oud, wordt de kracht van het voorlezen uitgedragen. Dit is een van de vele activiteiten die bedrijven organiseren. Ook Hans Anders Opticiens en verschillende Uitzendbureaus organiseren landelijke acties.

Activiteiten in heel Nederland

Vele lokale taalnetwerken en organisaties als bibliotheken, taalaanbieders, bedrijven, welzijnsorganisaties en scholen organiseren in de Week activiteiten in het land. Zo worden in elke provincie TaalHelden verkozen: personen die zich in het voorgaande jaar bijzonder verdienstelijk hebben ingezet voor geletterdheid. Ook zijn er voorleesactiviteiten in o.a. bibliotheken en op scholen. Tientallen Taalhuizen openen in het land, vaak in bibliotheken. Er zijn diverse bijeenkomsten van lokale taalnetwerken, zoals conferenties en taallunches. Verder zijn er o.a. taalwandelingen, lezingen, bijeenkomsten met vrijwilligers, dictees en taalmarkten.

Ook dit jaar werken de Efteling en Stichting Lezen & Schrijven nauw samen om aandacht te vragen voor het belang van (voor)lezen. Van 10 september t/m 2 oktober worden voorleesweekenden in de Efteling georganiseerd. Tijdens deze weekenden lezen bekende Nederlanders voor en ontvangen bezoekers een gratis boekje met onder andere puzzels, het voorleesprogramma en uitleg over het belang van lezen en schrijven.

Meer informatie over de Week van de Alfabetisering is hier te vinden.

Een compleet overzicht van alle activiteiten die georganiseerd worden is te vinden op weekvandealfabetisering.nl

Rijksoverheid
© Henk-Jan Oudenampsen
05-09-2016
Samenleving

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies