EO maakt er een bende van: Rot op met je milieu

Zes mensen met een uitgesproken mening over het milieu gaan onder leiding van presentator Dennis van der Geest op een confronterende reis. Ze zien welke impact hun eigen gedrag heeft op het milieu. De deelnemers reinigen vervuilde riolen, zien vogels vol plastic, bereiden eten uit de vuilnisbak en wonen intussen in een huis dat langzaam volloopt met afval; een confrontatie met hoeveel rotzooi ze dagelijks produceren…

De zes deelnemers wonen twee weken lang bij elkaar in één huis en worden elke dag geconfronteerd met de verschillende vormen van vervuiling die onze levensstijl veroorzaakt. Zo laat Dennis van der Geest ze werken als vuilnisman; meewerken bij een varkenshouder, vuilnis uit de zee sorteren en meelopen met een dumpster diver.

De één vindt het allemaal maar onzin, dat gedoe over afval en het milieu en gooit achteloos zijn batterijen in de vuilnisbak. Een ander ziet duurzaamheid als een modeverschijnsel terwijl er ook een deelnemer is die zo veel mogelijk klimaatneutraal leeft en vindt dat we veel meer zélf in actie moeten komen en verantwoordelijkheid moeten nemen. Of iemand die het meer vanuit de emotionele kant bekijkt: zij wordt geïrriteerd van de achteloosheid waarmee mensen afval op straat gooien.

De deelnemers hebben gemeen dat ze allen een zeer uitgesproken mening hebben. Maar deze meningen lopen totaal uiteen. Deze onderlinge verschillen worden pijnlijk zichtbaar als de kandidaten logeren bij mensen die hun huis inrichten met afval, of juist bij mensen die zo min mogelijk afval proberen te produceren. Krijgen ze gedurende hun reis nieuwe inzichten?


Eerder presenteerde Dennis van der Geest voor de EO Rot op naar je eigen land en Arm in Nederland? Eigen schuld!. Dennis van der Geest over deze nieuwe serie: “Door al die verschillende plekken waar we kwamen doken we figuurlijk en soms ook letterlijk in de troep. We hebben vaak geen weet van wat er met onze rommel gebeurt, een eye-opener.”

Rot op met je milieu is onderdeel van de Themaweek ‘Focus op Groen’ op NPO 2. Van 10 tot en met 14 oktober besteedt NPO 2 in nieuwe en bestaande programma’s extra veel aandacht aan het milieu en aan afval in het bijzonder. Ook de NPO Groen app is deze week extra actief met nieuwe, persoonlijke uitdagingen om zelf ‘groener’ te worden.

Rot op met je milieu wordt in samenwerking met Tuvalu geproduceerd.

Evangelische Omroep
© Evangelische Omroep
15-09-2016
Media
https://www.eo.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies