Evaluatie openstellingstijden voor winkels op zondag

De regering moet de in 2013 aan de Kamer gedane belofte inlossen om de ruimere openstellingstijden voor winkels op zondag na drie jaren te evalueren. Dat zegt SGP-kamerlid Dijkgraaf.

Toen in mei 2013 de Winkeltijdenwet werd aangepast, beloofde minister Kamp van Economische Zaken na drie jaren te rapporteren hoe de wet heeft uitgepakt. Inmiddels is die termijn verstreken.

De SGP dringt er nu, samen met CU en SP, bij minister Kamp op aan snel met de evaluatie te komen.

Dijkgraaf: “Belofte maakt schuld. Uiteraard houden wij de vinger aan de pols als het gaat om de zondag, en dan blijkt bijvoorbeeld dat gemeenten zich heel sterk laten leiden door de situatie in buurgemeenten. Zo komt van een lokale afweging natuurlijk weinig terecht, terwijl dat wel de grondgedachte was van de aanpassing.”

De kamerleden verwijzen daarbij naar o.a. de gemeenten Rhenen, Nijkerk, Wageningen, De Bilt, Hengelo, Tytsjerksteradiel, Amstelveen, Etten-Leur, Doetinchem, Westerveld en De Friese Meren.

Een ander zorg van SGP, CU en SP betreft de positie van kleine winkeliers en werknemers. “Zij staan onder grote druk om tóch de deuren open te gooien omdat ze anders het nakijken hebben. Ook hier geldt: leuk hoor die individuele vrijheid, maar er komt niks van terecht,” aldus Dijkgraaf. “Minister Kamp ken ik als iemand die zich aan zijn woord houdt. Misschien is hij de evaluatie vergeten, dus zie onze vragen als een geheugensteuntje in zijn rug.”

SGP
© TOFF-fotografie.nl Tobias Huizing
15-09-2016
Samenleving
https://www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies