Niet tornen aan effectieve gewasbescherming

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf is vandaag op werkbezoek bij proefboerderij De Rusthoeve op Noord-Beveland. Hij spreekt daar met Joris Baecke van LTO en enkele vertegenwoordigers van de fruitteelt- en uiensector over onder meer gewasbescherming.

Gewasbeschermingsmiddelen staan in het brandpunt van het politieke en maatschappelijke debat over de landbouw. Elbert Dijkgraaf: “Berucht zijn de criteria waarmee Brussel gewasbeschermingsmiddelen die mogelijk hormoon-verstorend zijn in de verdachtenbank wil zetten. Ga maar na: ook koffie en paracetamol kunnen hormoon-verstorend werken. De toelating voor glyfosaat is op de valreep tijdelijk verlengd. En wat wij in Nederland verbieden, wordt soms door de Duitsers en Belgen gewoon toegelaten. Nog zoiets: Albert Heijn, Jumbo, Greenpeace en Natuur&Milieu hebben afgesproken dat Nederlandse boeren en tuinders minder gewasbeschermingsmiddelen mogen gebruiken. Maar leveranciers elders in Europa blijven buiten schot. Wat ik maar zeggen wil: dit is allemaal zo krom als wat.”

Dijkgraaf benadrukt dat hij het toejuicht als er minder schadelijke middelen worden gebruikt. Maar we moeten niet gekke Henkie worden. “Ik waarschuw voor oogkleppen. Als effectieve middelen uit het pakket gehaald worden, zullen boeren naar minder effectieve middelen grijpen. Daar hebben ze dan veel meer van nodig, met alle gevolgen van dien. Het water en de bijen zijn daar niet bij gebaat,” aldus Dijkgraaf.

Hij verwijst ook naar het Lage DoseringsSysteem. Dat komt in het gedrang door de strengere eisen voor driftreductie en het aantal keer spuiten. In de praktijk gaat dat betekenen dat boeren meer, in plaats van minder middelen gaan gebruiken. Hij wil snelle toelating van ‘groene’ gewasbeschermingsmiddelen: “De overheid haalt chemische middelen van de markt en houdt alternatieve, biologische bestrijdingsmiddelen tegen. Dat noem ik hypocriet.”

SGP
© Henk-Jan Oudenampsen
16-09-2016
Samenleving
https://www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies