Windpark De Drentse Monden en Oostermoer gereed voor verdere besluitvorming

Minister Kamp van Economische Zaken en minister Schultz van Infrastructuur en Milieu hebben vandaag een besluit genomen over hoe het inpassingsplan en de omgevingsvergunning voor het windpark De Drentse Monden en Oostermoer er uit zal komen te zien.

Op basis van alle ingediende zienswijzen, gesprekken met de initiatiefnemers, het provinciaal bestuur en de directie van Astron is het plan op drie punten aangepast. Windenergiepark De Drentse Monden heeft een geplande omvang van circa 150 MW (45 turbines) en draagt hiermee substantieel bij aan de doelstelling van 6.000 MW wind op land in 2020. Met dit besluit kan het windenergiepark voor eind 2020 gerealiseerd worden. Minister Kamp: ‘Om uiteindelijk de overstap van fossiele energie naar hernieuwbare energie te maken, is in het energieakkoord een duidelijke afspraak gemaakt: Een toename van het aandeel hernieuwbare energieopwekking naar 14 procent in 2020 en 16 procent in 2023. De komst van het Windpark De Drentse Monden en Oostermoer is een belangrijke stap in het behalen van die doelstelling.’

Aanpassing plan

‘Het plan is op drie belangrijke punten aangepast ten opzichte van het ontwerp. De lijn ten zuiden van Drouwenermond met 5 windturbines is geschrapt en de afspraken tussen de initiatiefnemers van het windpark en Astron worden vastgelegd in de planregels zodat deze geborgd zijn. Daarnaast wordt de nachtelijke verlichting van de turbines aangepast waardoor de hinder voor de omgeving wordt beperkt. De partijen laten met deze afspraken zien dat hun activiteiten naast elkaar kunnen bestaan en er wordt zowel recht gedaan aan het belang van de opwekking van hernieuwbare energie als aan het belang van de bewoners en de wetenschappers in de omgeving’, aldus minister Kamp.

Doordat in Nederland steeds meer ervaring wordt opgedaan met de aanleg van windenergieparken zijn we steeds beter in staat technische innovaties toe te passen. Zo vereist het type onderzoek dat wordt uitgevoerd door Astron, zo weinig mogelijk elektromagnetische straling in de nabije omgeving. De techniek waarvan gebruik zal worden gemaakt bij de turbines in de Drentse Monden en Oostermoer, reduceert deze straling waardoor de kwaliteit van het onderzoek van Astron zo goed mogelijk wordt gewaarborgd.

In 2020 energie voor 4 miljoen huishoudens

Uit de Monitor Wind op Land 2015 blijkt dat er vorig jaar veel nieuw windvermogen is bijgekomen: 425 MW. Daarnaast is het aantal projecten toegenomen waarvan verwacht wordt dat deze in 2020 vrijwel zeker gerealiseerd zijn, in totaal 5.242 MW. Er zijn daarmee grote stappen gemaakt in het realiseren van de doelen. Maar er moet ook nog veel gebeuren, met name om de laatste 759 MW aan windmolens voor 2020 te hebben gebouwd. In dat jaar zullen windparken op land energie leveren aan ongeveer 4 miljoen huishoudens.

Het besluit windpark De Drentste Monden en Oostermoer ligt ter inzage van 7 oktober 2016 tot en met 18 november 2016. In deze periode kan iedereen die een zienswijze op het ontwerp inpassingsplan heeft ingediend, beroep aantekenen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Rijksoverheid
© Henk-Jan Oudenampsen
19-09-2016
Samenleving

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies