Tegenbegroting ChristenUnie: investeren in zorg en gezinnen

De ChristenUnie presenteert ook voor het jaar 2017 een eigen tegenbegroting waarin de partij ten opzichte van het kabinetsbeleid kiest voor extra investeringen in de zorg, de koopkracht van gezinnen, onderwijs, duurzaamheid en de opvang van vluchtelingen in de regio. Mede op aandringen van de ChristenUnie investeert het kabinet extra in veiligheid en defensie.

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers: ‘Met onze investeringen kiezen we als ChristenUnie voor de samenleving en zorgen we dat iedereen meetelt. Nederland staat er economisch beter voor, maar het kabinet heeft onvoldoende oog voor wat er in de samenleving gaande is. Breuklijnen worden steeds meer zichtbaar en de bezorgdheid is groot. Bepaalde groepen verdienen extra aandacht en daarom maken wij als ChristenUnie in onze tegenbegroting heldere keuzes.’

Als eerste denkt de ChristenUnie aan de toekomst van onze kinderen. Gert-Jan Segers: ‘Kinderen verdienen goed onderwijs, maar ouders moeten ook kunnen kiezen naar welke school hun kind gaat. Die vrijheid om een school te kiezen die past bij de eigen levensovertuiging is voor de ChristenUnie van grote waarde en we zullen ons ervoor inzetten om die vrijheid te verdedigen.’ De ChristenUnie draait de invoering van het leenstelstel terug, iedereen moet toegang hebben tot goed onderwijs. Om er aan bij te kunnen dragen dat onze kinderen goed kunnen opgroeien, verhoogt de ChristenUnie de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Gezinnen zijn de hoeksteen van de samenleving en verdienen steun van de overheid. Onze aandacht gaat ook uit naar het milieu. We zien de schepping, door God aan ons gegeven, als een kostbaar goed waar we goede zorg voor moeten dragen, juist voor volgende generaties. De ChristenUnie wil bouwen aan een duurzame samenleving, door te investeren in energiebesparende maatregelen en energieneutrale woningen en door vervuiling zwaarder te belasten.

Ook is het belangrijk dat iedereen meetelt. De ChristenUnie maakt zich sterk voor beschikbare zorg voor iedereen. Mensen moeten de juiste zorg kunnen kiezen, die bij hen past. De ChristenUnie investeert in de geestelijke gezondheidszorg, zodat mensen die echt hulp nodig hebben, hier ook altijd aanspraak op kunnen maken. Ook wil de ChristenUnie ervoor zorgen dat mensen weer thuis palliatieve zorg kunnen krijgen, juist in de laatste fase van het leven is het belangrijk dat mensen thuis kunnen zijn bij hun dierbaren. Chronisch zieken en gehandicapten krijgen extra inkomensondersteuning.

In deze roerige tijden staan vrijheid en veiligheid hoog op de agenda. De ChristenUnie is voorstander van een sterke en goed georganiseerde krijgsmacht en heeft steeds aangedrongen op extra geld hiervoor. Daarom is de ChristenUnie blij met de investering in defensie. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers: ‘We zien dat de wereld er de afgelopen jaren niet veiliger op is geworden. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat er in zulke tijden een sterke krijgsmacht is, om op te komen voor vrijheid wereldwijd.’

Om radicalisering tegen te gaan en onze samenleving veilig te houden steunt de ChristenUnie de extra investering voor in veiligheid en justitie. Wat de ChristenUnie betreft gaat deze investering onder andere naar de wijkagenten. Zij zijn de ogen en oren van de wijk en verdienen daarom betere ondersteuning. De ChristenUnie is voorstander van kleinere basisteams, waardoor de werkdruk van de politie acceptabeler wordt. Daarnaast wil de ChristenUnie geld investeren in ICT bij de politie, in tijden waar steeds meer cybercrime voorkomt is het van belang dat hier geld voor vrijkomt.

De enorme kaalslag op ontwikkelingssamenwerking door dit kabinet is de ChristenUnie een doorn in het oog. Met de enorme vluchtelingenstromen in de wereld is het van groot belang dat er voldoende mogelijkheden blijven om noodhulp te verlenen en vluchtelingen op te vangen in de eigen regio. Daarom reserveert de ChristenUnie hier extra geld voor.

Jonathan van der Geer
© TOFF-fotografie.nl Tobias Huizing
22-09-2016
Samenleving
https://www.christenunie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies