Pastasaus en een nieuwe toekomst

In dorpjes rondom Elbasan in Albanië zijn veel boerenbedrijfjes. Het is moeilijk voor de boeren om het hoofd boven water te houden. Het accent van dit project ligt op de vrouwen van deze families. Als zij ook een inkomen kunnen verwerven, staan hele gezinnen er financieel sterker voor.

Met behulp van een microkrediet kunnen de vrouwen kassen aanschaffen. Ook worden er trainingen aangeboden op het gebied van landbouw, bedrijfsvoering, marketing en financiën. Door de opgedane kennis is de opbrengst uit de teelt van paprika’s, tomaten, komkommers, spinazie en andere gewassen groter geworden en de kwaliteit beter. Een deel van de producten wordt rechtstreeks op de lokale markt verkocht of aan plaatselijke groentewinkeltjes.

En er gebeurt meer. Een van de dames in het project is voorzitster van de coöperatie waarin de vrouwen verenigd zijn. Ze vertelt enthousiast over de mogelijkheden die ze ziet. Over hoe ze waarde kunnen toevoegen aan hun producten door ze te verwerken in pastasauzen of door ze in te maken in azijn. Over hoe ze deze producten onder een gemeenschappelijke merknaam in de markt kunnen zetten. Over hoe ze hierdoor misschien straks de studie van hun kinderen kunnen bekostigen. Maar ook over de hindernissen die genomen moeten worden: de meeste vrouwen zijn, door het communistische verleden van het land, huiverig voor het samenwerken in een coöperatie. En zo’n microkrediet, dat moet terugbetaald worden – redden we dat wel?

Ondanks al deze vragen, gaan deze sterke vrouwen ervoor, en nemen hun man en andere familieleden mee in hun wil om de toekomst voor het gezin te verbeteren. Met een klein financieel duwtje in de rug en goede steun van de projectmedewerkers zijn ze al hard op weg.

Dorcas
Dorcas
03-10-2016
Hulpverlening
https://www.dorcas.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies