Hester vertrekt uit Nederland naar oorlogsgebied in Zuid-Sudan

Nederlander Hester Sanderman werkt sinds april in Zuid-Sudan. Op dit moment voltrekt zich een humanitaire ramp in Zuid-Sudan. Miljoenen mensen zijn in nood en kunnen niet in hun eerste levensbehoeften voorzien. Hester werkt voor de noodhulporganisatie Medair die er alles aan doet om mensen getroffen door het geweld, ernstige voedseltekort en ziekte-uitbraken te helpen overleven.

Sinds december 2013 woedt er een burgeroorlog in Zuid-Sudan, het land dat in 2011 onafhankelijk werd van Sudan. Meer dan 2,4 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen, met niet meer spullen bij zich dan zij konden dragen. De recente uitbraak van geweld in Juba heeft de humanitaire nood nog verder vergroot. De helft van de bevolking is afhankelijk van humanitaire hulp.

“Het is een enorme logistieke uitdaging om op dit moment hulp te bieden in Zuid-Sudan. De infrastructuur is zeer beperkt, het regenseizoen verandert landingsbanen in modderpoelen en de veiligheidssituatie is slecht en veranderlijk,” vertelt Hester, die als Transport Manager het vervoer en transport van personeel en noodhulpgoederen coordineert.

De uitdaging en onrustige situatie houden Hester niet tegen om zich in te zetten voor de mensen in Zuid-Sudan. Hester zegt: “De nood is hoog. Juist nu hebben de gevluchte en veelal getraumatiseerde mensen de levensreddende hulp van Medair nodig.”

De meeste vluchtelingen hebben tijdens hun vlucht hun vee verloren. Ze hebben geen land om gewassen op te verbouwen en zijn bijna geheel aangewezen op noodvoedsel. Volgens een recent report van het Wereldvoedselprogramma, UNICEF en FAO hebben 4,8 miljoen mensen in Zuid-Sudan niet voldoende te eten. Alueh, een moeder van tien kinderen, vertelt: “Ik ben constant bezig met het zoeken naar eten om mijn gezin te voeden. Maar er is niet genoeg. Ik weet vandaag niet of we morgen wel te eten hebben.” Alueh’s jongste zoon, een-jaar oude Duol, krijgt speciale energierijke voeding in Medair’s voedingsprogramma om acute ondervoeding tegen te gaan. Duol is één van de duizenden kinderen in Medair’s voedingsprogramma in Zuid-Sudan.

Bovenop de ondervoedingscrisis wordt het door oorlog verscheurde Zuid-Sudan ook getroffen door verschillende uitbraken van ziekten, zoals malaria en mazelen. Medair’s noodhulpteam doet er samen met haar partnerorganisaties alles aan om de uitbraken tegen te gaan en de nodige hulp te bieden.

“Het werk is veel en de uitdaging groot. Gelukkig geldt dat ook voor de hoop,” zegt Hester. Medair’s noodhulpprogramma maakt een levensreddend verschil in Zuid-Sudan. “We staan de mensen bij in de strijd tegen ziekten en ondervoeding en reiken een helpende hand aan hen die de hulp het hardst nodig hebben. Dit brengt hoop in een schijnbaar uitzichtloze situatie. Ik ben blij dat ik mijn steentje bij kan dragen en we door ons werk mensen kunnen laten weten dat ze niet vergeten zijn.”

Extra achtergrondinformatie

· Meer dan 2,4 miljoen Zuid-Soedanezen zijn op de vlucht geslagen sinds het uitbreken van het geweld in december 2013, inclusief 1,6 miljoen mensen die binnen Zuid-Soedan gevlucht zijn naar veiligere gebieden.

· Het grootste gedeelte van de ontheemden verblijft op dit moment in de wildernis en moerassen van Zuid-Soedan of wordt opgevangen door gastgemeenschappen.

· 261.280 vluchtelingen uit buurlanden, zoals Soedan, wonen in Zuid-Soedan.

· De Verenigde Naties schatten dat 5,1 miljoen mensen in Zuid-Soedan humanitaire hulp nodig hebben.

Janneke de Kruijf
Medair
11-10-2016
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies