SGP wil Vexit

De SGP pleit voor een Vexit. Dat wil zeggen: het visserijbeleid moet niet meer gemaakt worden in Brussel, maar door samenwerkende landen die zelf met de visserij te maken hebben. De SGP doet dit voorstel in het Kameroverleg over de visserij.

SGP-kamerlid Dijkgraaf vindt de manier waarop het nu allemaal gaat raar: “Het is toch gek dat landen die niet eens aan de zee liggen toch gewoon mee besluiten over onze en de Ierse vissers. Waar ik voor pleit is om het visserijbeleid voortaan te laten bepalen door de regeringen van de landen die ermee te maken hebben. En dat kan óók nog per regio, dus: een samenwerkingsverband tussen de landen die grenzen aan bijvoorbeeld de Noordzee, of de Oostzee, of de Middellandse Zee. De gemeente Groningen bepaalt toch ook niet het beleid in Maastricht of Middelburg?”

Achtergrond van het SGP-pleidooi is onder andere de Brexit. “Als de Engelsen weer hun eigen beleid kunnen gaan voeren en de Nederlandse vissers onder de Brusselse regels vallen, kun je wel nagaan wat er gebeurt. Dan hebben onze vissers het nakijken. Daarom is goed overleg en samenwerking tussen de landen aan de Noordzee veel beter,” aldus Dijkgraaf.

Waar de vissers momenteel keihard tegenaan lopen is de door Brussel verordineerde aanlandplicht. Dijkgraaf: “Typisch zo’n voorbeeld van een regel die praktisch onuitvoerbaar is, contraproductief uitpakt en ook nog eens erg duur is. Zo’n onderwerp moet je overlaten aan landen die de praktijk kennen.”

SGP
© Henk-Jan Oudenampsen
13-10-2016
Samenleving
https://www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies