Niet sollen met melkveebedrijven

Op initiatief van de SGP kwam er een nieuwe vragenronde over de fosfaatwet van staatssecretaris Van Dam. Hij gooide vorige week extra olie op het vuur: Brussel vindt dat het fosfaatrechtenstelsel in strijd is met de staatssteunregels, en daarom wil hij de invoering uitstellen.

Het lijkt erop dat Van Dam het in Brussel heeft laten afweten. Dat is een slechte zaak. Waar gaat dit schip nu stranden? We betwijfelen de argumenten van Brussel en willen het naadje van de kous weten. Het is hoog tijd voor stevig actieplan voor de korte termijn. Met onze voorziet hiervoor komen we in de loop van deze week naar buiten.

Enkele belangrijke punten uit onze inbreng bij de nieuwe vragenronde:

– Brussel en Van Dam beweren dat het fosfaatrechtenstelsel niet voldoet aan de staatssteunregels. De SGP zet daar grote juridische vraagtekens bij. De richtsnoeren waar ze naar verwijzen geven duidelijk aan dat zo’n rechtenstelsel in principe wel mag, maar niet als het bedoeld is om ervoor te zorgen dat bedrijven aan de direct voor hen geldende eisen kunnen voldoen. De richtsnoeren geven expliciet aan dat het gaat om eisen waar bedrijven direct mee te maken hebben en niet om eisen waar alleen lidstaten aan gebonden zijn. Het fosfaatplafond is een eis voor Nederland als lidstaat en niet voor individuele bedrijven. Kortom: de richtsnoeren voor staatssteun staan een fosfaatrechtenstelsel volgens ons niet in de weg.

– De SGP wil een gedetailleerd verslag van alle contacten die Van Dam en zijn ambtenaren sinds 2 juli 2015 met Brussel hebben gehad. We kunnen het ons niet veroorloven dat een bewindsman op een belangrijk dossier als dit het op Europees niveau laat afweten.

– Van Dam moet op korte termijn met een stevig actieplan komen (richting Brussel, en voor 2017). De SGP komt deze week met een voorstel hiervoor. De politiek moet knokken voor de melkveehouderij. Laat gezinsbedrijven niet nog verder in de modder zakken!

– Grondgebonden bedrijven verdienen geen generieke korting! Volledige compensatie voor deze bedrijven mag echter niet betekenen dat de generieke korting nog verder omhoog gaat. Dat hoeft in onze ogen ook niet. De staatssecretaris moet gewoon meer fosfaatruimte creëren. Die ruimte is er.

– De staatssecretaris slaat de plank mis bij het niet toekennen van rechten voor uitgeschaard jongvee. Hij gaat voorbij aan het feit dat het bij toekenning van rechten gaat om een representatieve verdeling. Daarbij moet gekeken worden naar de fosfaatproductie over een heel jaar. Jongvee dat op 2 juli 2015 uitgeschaard was, was het grootste deel van het jaar gewoon aanwezig op het bedrijf van de eigenaar. Die heeft in ieder geval recht op een deel van de rechten hiervoor.

SGP
© Henk-Jan Oudenampsen
18-10-2016
Samenleving
https://www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies