Najaarscongres SGP: Tussen wal en schip

Op het najaarscongres sluit de SGP haar jaarthema ‘Samenleven is een wérkwoord’ af. In het afgelopen maanden is hier op verschillende manieren aandacht aan gewerkt: lokale bijeenkomsten, activiteiten rondom NLDoet, etc. Tijdens het najaarscongres willen we ons richten op onze kwetsbare naaste. Vaak bevinden zij zich aan de rand van de samenleving.

Datum : vrijdagmiddag 25 november 2016, 14:00 – 17:45 uur

Waar: Kerkgebouw Ger. Gem. in Gouda, Nieuwe Gouwe O.Z. 2b, 2801 SB

Hoe vangen wij kwetsbare mensen op? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze niet tussen wal en schip raken? Onder andere staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de heer M. van Rijn, en de heer C. Vader, directeur Leger des Heils, hopen op het congres te spreken.

Workshop 1 ‘De nieuwe GGZ’

De Nederlandse GGZ is een model voor Europa. Toch is ze op termijn niet duurzaam. De kosten zijn de afgelopen jaren sterk gestegen om aan de vraag tegemoet te komen en toch is de kloof tussen zorgbehoeften in de bevolking en het beschikbare zorgaanbod groot gebleven. Hoe vinden we een beter evenwicht in het GGZ aanbod? Hoe vermijden we dat we te veel en te lang zorg leveren aan mensen die zelf veerkracht en herstelvermogen hebben? Hoe voorkomen we dat we tegelijk onvoldoende zorg beschikbaar hebben voor andere mensen met reële zorgbehoeften? De beweging “De Nieuwe GGZ” wil alle mensen die betrokken zijn bij de GGZ mobiliseren om met elkaar in discussie te gaan, ideeën te verzamelen, vernieuwende samenwerkingsverbanden en projecten te starten en visie te ontwikkelen om de GGZ toekomstbestendig te maken.

Workshop 2 ‘Voor mekaar: de Rotterdamse aanpak om eenzaamheid tegen te gaan’

Ruim de helft van de Rotterdamse ouderen voelt zich eenzaam. Een op de vier ouderen heeft zelfs niemand om op terug te vallen. Daardoor raken zij in een sociaal isolement.

De gemeente Rotterdam wil eenzaamheid tegengaan en heeft daarvoor het Actieplan Voor Mekaar ontwikkeld: meer aandacht voor elkaar, op tijd herkennen van zorgwekkende eenzaamheid en inzet van effectieve hulp als dat nodig is. Aandacht voor ouderen heeft daarbij prioriteit. Wat zijn de ervaringen op dit moment en wat kunnen anderen hiervan leren?

Workshop 3 ‘Schuldhulpmaatje’

SchuldHulpMaatje is een initiatief van de kerken in Nederland. De vrijwilligers bieden hulp aan mensen die te maken hebben met (dreigende) schulden. Om een vicieuze cirkel van schulden te voorkomen, richten zij zich voor de langere termijn ook op zelfredzaamheid en bewust financieel gedrag. Voorkomen van schulden is natuurlijk het beste. Daarom geeft Schuldhulpmaatje ruime aandacht aan vroegsignalering en preventie. Wie de cirkel van schulden doorbreekt of weet te voorkomen is pas echt vrij.

Workshop 4 ‘Team Toeleiding & Bemoeizorg: Samen naar een passende oplossing!’

Het Team Toeleiding & Bemoeizorg legt contact met ‘zorgwekkende zorgmijders’. Denk hierbij aan mensen met psychiatrische, lichamelijke psychosociale en/ of verslavingsproblemen. Er kan sprake zijn van overlast gevend gedrag, verwaarlozing, vervuiling en sociaal isolement. De zorgmijder kan een gevaar zijn voor zichzelf of anderen. Vaak gaat het om mensen die vastgelopen zijn in reguliere zorg, geen vertrouwen hebben in de hulpverlening of afgewezen zijn door instanties vanwege omvangrijke problemen.

Workshop 5 ‘Stichting Ontmoeting en de gemeente’

Christus leert ons om God lief te hebben boven alles en onze naaste als onszelf. Ook toont Hij ons dat mensen kwetsbaar zijn en behoefte hebben aan ontmoetingen. Ontmoeting gelooft dat een ontmoeting tot stand komt wanneer mensen, ontdaan van pretenties, er voor elkaar zijn. Vanuit deze drijfveer wil Ontmoeting zich inzetten om vrijwilligers te mobiliseren en samen met formele zorgverleners een oplossing te bieden. Samen met gemeenten kunnen we een oplossing bieden voor mensen die tussen wal en schip vallen.

SGP
© Henk-Jan Oudenampsen
28-10-2016
Samenleving
https://www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies