Hulporganisaties krijgen miljoen extra voor Mosul

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft één miljoen euro extra aan twaalf Nederlandse hulporganisaties (waaronder Dorcas, World Vision, Tear en ZOA) die zijn verenigd in de Dutch Relief Alliance (DRA). Deze organisaties verlenen samen humanitaire hulp in Noord-Irak, gefinancierd door het ministerie.

Met de intensivering van militaire acties tegen IS in Mosul zullen naar verwachting honderdduizenden mensen de stad willen ontvluchten en urgente behoefte hebben aan opvang en noodhulp.

Deze extra één miljoen euro gebruiken we om voorbereidingen te treffen voor hulp en het verlenen van noodhulp aan de te verwachte grote vluchtelingenstroom, die door de UN geschat is op 700.000 mensen. Er zal grote behoefte zijn aan water, voedsel, onderdak, sanitaire voorzieningen en sanitaire producten zoals zeep, luiers en tandpasta en aan medicijnen en dekens.

De humanitaire cisis in Irak is een van de grootste en meest complexe ter wereld. De verwachting is dat eind dit jaar rond de 13 miljoen mensen in Irak humanitaire hulp nodig hebben (Humanitarian Response Plan 2016/UNOCHA). Dit is inclusief de 3,3 miljoen ontheemden in het eigen land, van wie velen al voor de tweede of derde keer huis en haard hebben moeten verlaten. Daarnaast vangt het land ook nog eens 225.000 Syrische vluchtelingen op. Zo’n 3 miljoen mensen leven in IS-gebied.

De DRA biedt snelle en effectieve noodhulp aan slachtoffers van internationale crises. De Alliance is een samenwerkingsverband tussen veertien Nederlandse ngo’s, gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In Noord-Irak (Joint Response Noord-Irak) voeren CARE, Cordaid, Dorcas, ICCO, Oxfam, Save the Children, Stichting Vluchteling, Tear, Terre des Hommes, War Child, World Vision en ZOA de noodhulpactiviteiten uit.

Dorcas
World Vision
30-10-2016
Hulpverlening
https://www.dorcas.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies