Zwaarste storm in 50 jaar: Ze hadden geen schijn van kans

Het was de zwaarste storm in 50 jaar op Haïti. “De oudere mensen die orkaan Hazel in 1954 hebben meegemaakt, vertelden me dat Matthew veel erger was,” aldus Serge, een hoteleigenaar in de verwoeste kustplaats Les Coteaux.

“Mijn gasten op de begane grond zijn direct naar de eerste verdieping verhuisd omdat het water zo snel steeg,” gaat Serge verder. “Een van mijn gasten vertelde dat ze een golf van wel zes meter hoog op haar raam zag afkomen.”

Het hotel van Serge heeft geen ramen meer, een paar wanden zijn weg en er is een veranda vernield. Toch staat het hotel nog overeind, in tegenstelling tot de meeste andere huizen in de plaats. “Niemand had zo’n harde storm verwacht,” vertelt Serge. “De mensen hebben huizen van simpele materialen. Ze hadden geen schijn van kans.”

Het noodhulpteam van Medair is geschokt door de enorme verwoesting. “Ik heb mensen gevraagd of ze iets van hun bezittingen hebben kunnen redden, maar het antwoord was duidelijk,” vertelt Nath, die voor Medair al vaker naar rampgebieden is geweest, maar nog nooit zo’n verwoesting heeft gezien. “De wind heeft alles meegesleurd.”

In de eerste week heeft ons team moeilijk bereikbare kustplaatsen bezocht, met overlevenden gesproken en de meest hulpbehoevende families geïdentificeerd. Tienduizenden mensen hebben geen huis meer. Families zijn dakloos geworden, net nu het regenseizoen is begonnen. Water- en sanitatiesystemen zijn overstroomd en er komen weer dodelijke uitbraken van cholera. Zonder acute hulp blijven families zwaar lijden en zullen meer mensen omkomen.

Voor de eerste hulp is ons team met de Nederlandse marine meegereisd, die daar op noodhulpmissie is. Door puin en hoog water zijn de wegen versperd, dus zijn de getroffen gebieden praktisch alleen door de lucht of over water bereikbaar. Ons team is op drie plaatsen aan land gegaan en heeft ter voorkoming van cholera 300 hygiënepakketten gedistribueerd binnen de gemeenschappen. Ook hebben we medische noodvoorraden gegeven aan gezondheidsklinieken, voldoende voor 4.000 patiënten. In Chardonnières was Medair de eerste hulporganisatie die hulp kwam brengen.

“God zegene jullie,” zei Antonio een leerling-metselaar die al zijn gereedschap was kwijtgeraakt door de stormvloed. “God heeft jullie hierheen gestuurd met eerste hulp omdat we geen enkele hoop meer hadden.”

Dank u wel dat u naast de Haïtianen staat in deze moeilijke tijd. Met uw steun werken we aan een uitgebreid noodhulpprogramma, waarmee we duizenden families een kans kunnen geven om te herstellen en hun levens weer op te bouwen. Wilt u vandaag een gift geven voor de mensen in Haiti?

Medair
Medair
30-10-2016
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies