Hongaarse predikanten op werkbezoek in Nederland

Een 15-tal Hongaarse predikanten zullen van 7 tot en 12 november 2014 Nederland bezoeken op uitnodiging van de Gereformeerde Bond en stichting Hulp Oost-Europa. De doelstelling van dit (werk)bezoek van Hongaarse predikanten aan Nederlandse gemeenten is om hen zo veel mogelijk zelf te laten ervaren wat het werk van de Nederlandse predikant inhoudt

Zo maken ze kennis met de dienst van de Nederlandse predikant en het predikant-zijn in zijn gemeente, waarbij de focus ligt op de praktijk in combinatie met hun eigen situatie/dienst in Hongarije. Ervaringen delen vanuit de praktijk: mooie, maar misschien ook moeilijke kanten van de praktijk, gericht op wederzijdse bemoediging en gericht op vruchtbaar zijn voor de eigen praktijk als predikant.

Drie keer reeds was een groep Nederlandse predikanten gast van de Hongaarse Hervormde Kerk. Het begon in 2008 – toen J. van der Graaf (oud-algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond) en Jaap Braaksma (voorzitter Hulp Oost-Europa) in Boedapest in de werkkamer van de Hongaarse bisschop István Szabó spraken over een goede invulling van de relatie tussen de kerk in Oost-Europa en in Nederland. Uiteraard was het al eerder begonnen, die jarenlange relatie van de stichting Hulp Oost-Europa en de Gereformeerde Bond met de Hongaarse kerk. Ja, eeuwenlang is er reeds een band: zo’n 300 jaar zijn er in ons land Hongaarse kerkdiensten, terwijl in de zeventiende en achttiende eeuw zo’n 1200 Hongaarse theologiestudenten naar ons land kwamen. Noem 2008 daarom een bescheiden doorstart.

Secularisatie

Sinds 2008 ligt de focus op het gewone werk van de predikant. Wetenschappelijke bezinning is elders te halen. De bezoeken zijn bedoeld om elkaar van dienst zijn voor het werk in de concrete situatie. Voor de Hongaren betekent dat nadenken over de (eenzame) positie van de dominee als de kerk en het dorp ontvolken, over de opbouw van de gemeente als er nauwelijks kerkenraadsleden en vrijwilligers zijn, over het bereiken van de generatie van middelbare leeftijd die als kind het Evangelie niet gehoord heeft enz. Zowel in Hongarije als in Nederland kennen we het woord ‘secularisatie’. Als teken van gastvrijheid en verbondenheid hebben veel Nederlandse dominees in 2009, 2011 en 2013 in de Hongaarse gemeenten gepreekt, in het Engels, Duits of hun moedertaal. Dankzij de inzet van vertalers hoefde de lokale bevolking geen woord te missen.

In discussie

In de loop der jaren is de band gegroeid, zijn de Hongaren – die in de communistische tijd leerden wat behoedzaamheid is – zich in de discussie meer gaan geven. Waarover zijn zoal lezingen gehouden? Calvijns visie op gemeenteopbouw, de missionaire roeping van de kerk, de spiritualiteit van de Heidelberger, bijbelse vroomheid, het christelijke huwelijk, de verkiezing, de visie op de islam, stervensbegeleiding, de relatie tussen gereformeerden en lutheranen… Nog even en het is gemakkelijker te benoemen waarover we nog niet gesproken hebben.

Slechts omdat verblijf in een conferentiecentrum in Hongarije minder kosten met zich meebrengt en de vliegtickets voor de Hongaren een hobbel zijn, gingen wij drie keer naar hen. Omdat echter voor alles een oplossing te vinden is, komen de Oost-Europese predikanten van vrijdag 7 tot woensdag 12 november naar Nederland. We zien daar naar uit!

Op zaterdag 8 en maandag 10 november 2014 bezoeken de Hongaarse predikanten verschillende gemeenten. Doel van bezoek aan de gemeenten is dat de Hongaren zoveel mogelijk gewone gemeenteactiviteiten mee kunnen maken én ontmoetingen hebben met mensen die taken in de gemeente uitvoeren.

De gemeenten die de predikanten ontvangen, zorgen samen met de predikanten voor een programma van zaterdagmiddag tot maandagavond. Hierbij kan gedacht worden aan:

– bijwonen van een kerkenraadsvergadering;

– een jeugdbijeenkomst;

– een gesprek met ouderlingen, diakenen / kerkelijk werkers;

– een weeksluiting in een zorgcentrum;

– (groot) huisbezoek;

– doopzitting / -gesprek;

– een toerustingsavond;

– catechese bijwonen;

– pastoraal (zieken)bezoek;

– kennismaken met verschillende werkgroepen – (liturgie, kindernevendienst, kerkbode, financiën, onderhoud van de kerk, enz.)

Het gaat erom een idee te krijgen hoe de gemeente functioneert, zowel qua organisatie als qua lichaam van Christus.

Belijdenisdienst

Het is bemoedigend dat verschillende Nederlandse gemeenten spontaan toezegden de Hongaarse predikant te willen laten preken. Dit had overigens niet anders gekund als we hun gastvrijheid opmerken. Een voorbeeld: Toen ds. A.J. Mensink vorig jaar vanwege het hoge water van de Donau de gemeente niet kon bereiken waar hij zou voorgaan, kreeg hij op zaterdagmiddag een andere preekstoel aangewezen en kon hij voorgaan in een dienst waarin twaalf gemeenteleden belijdenis des geloofs aflegden. Ken ik een Nederlandse predikant die een seizoen met twaalf jongeren optrekt en dan niet zelf de preek wil houden? Op 9 november zullen Hongaarse dominees preken in Wekerom, Hilversum, Elburg, Sommelsdijk, Zeist, Genemuiden, Nijkerk, Reeuwijk en Oud-Loosdrecht. Voor hen een bijzondere ervaring, voor deze gemeenten een gelegenheid om meer zicht op het wereldwijde werk van God te krijgen.

Jaap Braaksma
© Stichting Hulp Oost-Europa
31-10-2014
Kerk
https://www.hulpoosteuropa.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies