ChristenUnie en D66: geef omwonenden eerste recht bij herbestemming kerk

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber dient vandaag in de Tweede Kamer een motie in om omwonenden van religieus erfgoed het eerste recht te geven om een plan voor herbestemming in te dienen. Herbestemming van religieus erfgoed heeft direct effect op de leefomgeving van omwonenden en daarom moeten zij bij de herbestemming van kerken betrokken worden en een plan kunnen neerleggen.

De motie wordt mede ingediend door Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66. De ChristenUnie en D66 organiseerden eerder deze maand samen een ronde tafelgesprek in de Tweede Kamer over de toekomst van religieus erfgoed, waarbij zij in gesprek gingen met belangenorganisaties en experts.

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber: “Kerken zijn beeldbepalend en voor veel Nederlanders dragers van herinneringen aan belangrijke momenten in het leven. Behoud van religieus erfgoed is echter niet makkelijk door achterstallig onderhoud en leegstand. De ChristenUnie is in eerste instantie voor het behouden van de oorspronkelijke functie van kerken. Door nevengebruik groeit de sociale functie die de kerk in de wijk, dorp of stad heeft. Wanneer dat niet meer houdbaar is, moet op lokaal niveau de beslissing voor herbestemming worden genomen door omwonenden.”

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold: “Kerken zijn van iedereen: of je er nou in zit of erom heen loopt. Een leegstaande kerk moeten we niet laten vervallen, het zijn vaak mooie monumenten met historische waarde. We moeten kijken hoe we herbestemming makkelijker kunnen maken, zodat een kerk met bijvoorbeeld een restaurant of een boekwinkel weer een functie krijgt.”

Tijdens de behandeling van de begroting Cultuur in de Tweede Kamer vroeg de ChristenUnie ook aan het kabinet om zich in te zetten voor het Nationaal Holocaust Museum, waarvan de eerste fase inmiddels gerealiseerd is. De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog zijn nog steeds voelbaar in ons land, maar het kabinet wil vooralsnog niet financieel meewerken aan dit museum. De ChristenUnie vraagt de minister dit standpunt te heroverwegen. Ook vraagt de ChristenUnie aandacht voor monumenten in het door aardbevingen geteisterde Groningen. In haar verkiezingsprogramma maakt de ChristenUnie extra geld voor vrij voor het behoud van religieus erfgoed en monumenten.

Marc Hoogerwerf
© TOFF-fotografie.nl Tobias Huizing
21-11-2016
Samenleving
https://www.christenunie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies