Boek Kees van der Staaij: In een goed gesprek luister je naar de ander

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij liet zich voor zijn nieuwe boek ‘Goede gesprekken’ inspireren door onder andere cabaretier Claudia de Breij en opperrabijn Binyomin Jacobs. Donderdag werd het boek gepresenteerd. “Als je rustig gaat zitten en gaat doorpraten, kom je dichter bij elkaar”, aldus Van der Staaij. “In een goed gesprek luister je naar de ander, wat hem of haar beweegt.”

Groot Nieuws Radio sprak met Kees van der Staaij. De uitzending is terug te luisteren via de website van het christelijke radiostation (www.grootnieuwsradio.nl)

Zo ging Kees van der Staaij in gesprek met Claudia de Breij over wat haar raakte in een tweet die de SGP-leider verstuurde naar aanleiding van een debat. “Ik heb mijn best gedaan om in het debat over meemoederschap helder en scherp te formuleren waar we voor staan, maar ook om rekening te houden met gevoelens van mensen die hier gekwetst door kunnen worden. Daar ben ik oprecht geïnteresseerd in.” Van haar heeft Van der Staaij geleerd om op te letten wat je de wereld instuurt via Twitter.

Het gesprek met de Somalische vluchteling Esther heeft Van der Staaij aan het denken gezet, omdat ze hier in Nederland niet vrij voor haar geloof kan uitkomen uit angst voor geweld van de Somalische gemeenschap.

Elk hoofdstuk heeft een link naar een van de tien geboden uit Exodus 20. Daarmee wil Van der Staaij iets van de blijvende betekenis van de geboden van God laten zien, maar dan op een indirecte en impliciete manier.

Toen Van der Staaij banaderd werd door de uitgeverij om een boek te schrijven, wist hij nog niet dat ook zijn politieke collega’s Van Haersma Buma en Segers met hetzelfde plan bezig waren. Omdat partijen meer tijd hebben in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, doe ze meer dan het uitbrengen van een verkiezingsprogramma, denkt Van der Staaij. Maar dit is volgens de SGP-leider niet de manier om nieuwe kiezers te trekken. Te gast zijn in een veelbekeken talkshow doet meer dan het uitbrengen van een boek. “Het is een aanvulling op het totaal.”

Groot Nieuws Radio
Boekomslag
27-11-2016
Samenleving
https://www.grootnieuwsradio.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies