Tristiane: We moeten toch ergens wonen

LUCY BAMFORTH – Tijdens mijn wandeling door het verwoeste Tiburon zie ik geen enkel huis dat niet beschadigd is. Rosette (21) neemt me mee naar haar huis om de schade te laten zien. Als ik een foto maak, pakt collega Richard mijn arm vast.

“Je kijkt naar het verkeerde huis,” zegt hij terwijl hij me een kwartslag naar links draait. “Dat was het huis van Rosette.” Zoiets heb ik nog nooit gezien. Op de plek waar het huis zou moeten zijn, ligt alleen een hoopje stenen op een betonnen fundering.

Toen orkaan Matthew kwam, is Rosette met haar zoontje van 16 maanden en haar moeder Tristiane naar de school gevlucht. Ze waren gelukkig niet thuis toen een enorme boom omwaaide en hun huis vermorzelde.

“We hebben al ons spaargeld in dit huis gestopt,” vertelt Tristiane terwijl ze naar de puinhoop staart. “We hebben jarenlang gespaard en gebouwd. Het was afgelopen juni klaar, ons eigen huis.”

Rosette en Tristiane hebben op de grond van de buren tijdelijk onderdak gemaakt van palmtakken. “Hier wonen we nu,” vertelt Rosette. “We hebben een dak gemaakt van een stuk metaalplaat, die vonden we na de storm. Maar als het regent, lekt het dak en we hebben geen deuren. Er zit alleen een gordijn in.”

Ze zijn hun huis, hun bezittingen, hun geiten en koeien en hun bron van inkomsten kwijtgeraakt. Rosette was bezig met een opleiding, maar nu is ze vooral aan het overleven.

“Alles is kapotgegaan door de storm. We hebben geen dieren meer en geen land om groenten te verbouwen. We hebben geen idee hoe lang het gaat duren om alles weer op te bouwen. We hebben niets.”

“Op dit moment hebben we onderdak nodig,” zegt Tristiane. “We moeten toch ergens wonen. Dit,” ze wijst naar de palmhut waar ze wonen, “dit is zwaar. Nu heb ik geen hoop.”

Het team van Medair biedt hulp in deze noodsituatie door 2.500 onderdakpakketten en 2.000 hygiënepakketten uit te delen onder kwetsbare families in de afgelegen gemeente Tiburon. “Ik ga het zeil gebruiken om over het dak te leggen, dan regent het niet meer naar binnen,” aldus Rosette. “Dank jullie wel voor het pakket en dat jullie naar ons toekwamen. Gods zegen voor jullie!”

Rosette en Tristiane hebben nog veel zorgen, maar nu kunnen ze in ieder geval slapen zonder nat te regenen. Ook hebben ze voorlopig veilig drinkwater, waarvan ze niet ziek worden. Zo kunnen ze even op adem komen voor de lange weg naar herstel die ze voor zich hebben.

Dank u wel voor uw steun aan ontwrichte Haïtiaanse families zoals die van Rosette en Tristiane. Uw gift maakt een groot verschil.

Het noodhulpteam van Medair werkt in de gemeente Tiburon aan de zuidwestkust van Haïti. In dit afgelegen deel van het land komen slechts weinig andere organisaties en zelfs weinig Haïtianen. Uit ons onderzoek is gebleken dat 90 procent van de huizen in Tiburon door de storm verwoest zijn en veel gemeenschappelijke waterpunten beschadigd zijn.

De noodhulp van Medair in Haïti is mogelijk gemaakt door het Bureau voor Internationale Hulp van de VS (USAID), Integral Alliance, Interaction (CH), Läkarmissionen (SE), Swiss Solidarity (CH), Medicor Foundation (LI) en gulle particuliere donateurs

Medair – Lucy Bamforth
Medair Lucy Bamforth
04-12-2016
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies