Tineke Koelewijn: Voor opvang in de regio is meer nodig

Tineke Koelewijn is Statenlid voor de CDA in Utrecht en hoofd Fondsenwerving en Communicatie bij hulporganisatie ZOA. Ze maakt zich zorgen om de Haagse vanzelfsprekendheid waarmee gesproken wordt over het lot van vluchtelingen . “Opvang in de regio? Laten we dat dan wel mogelijk blijven maken.”

“Dagelijks trekken ze op tv aan ons voorbij. Ontheemden als Shymaa, op de vlucht voor het barbaarse geweld van IS in Noord-Irak. En vluchtelingen als Nancia, die in Uganda vastzit omdat ze vermoord zal worden in haar thuisland Sudan. Het zijn verhalen die ons hier in Nederland maar weinig meer lijken te doen. TV uit en door met onze realiteit. We hebben hier immers ons eigen vluchtelingenprobleem. En dat kost ons toch al meer dan genoeg.”

“Vanuit Den Haag lijkt de reactie op het lijden buiten onze landsgrenzen dezelfde. Er wordt gesneden in budgetten waarvan hulpverleningsorganisaties dagelijks elke euro moeten omdraaien. Ook worden samenwerkingsverbanden als de Dutch Relief Alliance niet als vanzelfsprekendheid gezien. Terwijl ze uiterst effectief blijken te zijn. Bij ZOA zie ik de impact van deze onverschilligheid. Onze 800, vooral lokale medewerkers in het veld worstelen elke dag met de harde realiteit van slinkende budgetten. Hoe vertel je een vluchteling op een afgelegen plek in de wereld dat zijn leed niet populair genoeg is voor hulp en wederopbouw? De vlucht naar het ‘welvarende’ Europa door één van de familieleden, is dan een ultieme poging op een beter bestaan.”

“Het is tijd dat we met elkaar onze verantwoordelijkheid nemen en vluchtelingen in het Midden-Oosten, Afrika en Azië niet langer in de kou laat staan. We spreken over opvang in de regio, maar laten we dat dan ook mogelijk maken. Zodat organisaties als ZOA, die met hun voeten in de modder van het leed staan, noodhulp kunnen blijven bieden.”

Wil je helpen om ZOA’s werk mogelijk te maken, ook in de koude decembermaand? Help dan mee via het donatieformulier op de website van ZOA of sms ‘Vrede’ naar 4333.

ZOA
ZOA
04-12-2016
Hulpverlening
https://www.zoa.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies