Mobiele klinieken voorzien in de acute zorg nieuwe vluchtelingen

Irak – “Veel was er niet meer. We hadden geen rijst meer en geen olie. Er was geen gezondheidszorg voor onze zieke kinderen. We hadden kunnen blijven, dan waren de kinderen misschien dood gegaan. Of we konden samen weggaan en misschien gedood worden, maar dan waren we in ieder geval samen.”

Dit verhaal vertelde een vluchtelinge in vluchtelingenkamp Leylan aan één van de medewerkers van Medair. Het is slechts één van de vele verhalen die wij hier te horen krijgen.

Sinds het vluchtelingenkamp Leylan 2 ten oosten van de stad Kirkuk begin december geopend werd, zijn er meer dan 1.000 uit Hawija gevluchte mensen aangekomen. Medair heeft in het kamp een mobiel medisch noodteam ingezet. In samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid bieden we de dringend noodzakelijke basisgezondheidszorg.

“We zien veel letsel als gevolg van de reis, mensen hebben 24 tot 36 uur gelopen,” zegt Joy Wright, gezondheidsmanager van Medair. “Zo was er een vrouw met een peesontsteking in haar elleboog, veroorzaakt doordat ze haar kind heel lang had gedragen.”

Op maandag kwamen er meer dan 200 patiënten naar de kliniek, met uiteenlopende aandoeningen zoals luchtweginfecties, diarree, huidziekten en onbehandelde chronische ziekten.

Sinds afgelopen augustus zijn 47.000 mensen uit Hawija dakloos geraakt.[i] Alleen al op 4 december raakten 1.100 mensen uit Hawija hun huis kwijt. In het kamp Leylan 2 zitten momenteel 1.500 ontheemden, het kamp telt 920 tenten. Medair blijft medische hulp geven aan ontheemden in en om de stad Kirkuk.

Medair is een internationale noodhulporganisatie met het hoofdkantoor in Zwitserland en kantoren in o.a. Nederland. We helpen mensen – ongeacht ras, geloofsovertuiging of nationaliteit – in afgelegen en beschadigde gemeenschappen over de hele wereld een crisis te overleven, weer op eigen benen te staan en vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om een betere toekomst op te bouwen. De noodhulp van Medair in Irak wordt gefinancierd door de Europese Unie, het Bureau voor Internationale Ontwikkeling van de VS (USAID) en Transform Aid en particuliere donateurs.

Janneke de Kruijf
Medair
15-12-2016
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies