Kerken onvoldoende bewust van risico brand of inbraken

Veel kerken lopen risico op inbraken of brand, maar zijn zich daar onvoldoende van bewust. Dat zeggen de initiatiefnemers van kerkrisicocheck.nl, een nieuwe website waar kerkbesturen gratis hun veiligheid kunnen testen. Groot Nieuws Radio sprak met Simon Kadijk van Donatus Verzekeringen, hij is één van de initiatiefnemers en ziet dat door veel wisselingen in het kerkbestuur kennis hiervan verloren gaat.

Vroeger was het zaak dat een koster wist waar het brandblusapparaat in de kerk stond en of de sloten in orde waren. Maar dat is eigenlijk het eind van het proces, het is verstandiger om eerst te inventariseren hoeveel risico’s je eigenlijk loopt en wat die risico’s zijn.

Met het invullen van de kerkrisicocheck op de website krijgt de kerk inzicht in haar situatie en volgt er een advies op maat. Hierin staan de stappen die het kerkbestuur kan nemen om de risico’s te beperken. De check bestaat uit 21 meerkeuzevragen. Na het beantwoorden van de laatste vraag kan men het rapport met het advies op maat downloaden.

‘Vroeger zaten personen tien of twintig jaar in het bestuur van het kerk, nu geven ze na drie of vier jaar al het stokje door. Dat leidt tot verlies van kennis en kunde en bewustwording van dit soort zaken’, aldus Kadijk woensdagochtend in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio.

Kerkrisicocheck.nl richt zich niet op dure oplossingen, maar ook eenvoudige maatregelen en bewustwording. ‘Weet een kerkbestuur bijvoorbeeld hoeveelmensen in de gemeente een sleutel hebben? Opzich is het niet erg dat veel mensen een sleutel hebben, maar heb je nagedacht waarom die mensen een sleutel nodig hebben?’ Ook pleit Kadijk ervoor dat het onderwerp veiligheid en risico op de agenda komt te staan bij het college van kerkrentmeesters.

Ook de organisatie Steunpunt Kerk en Werk geeft belangrijke informatie over de veiligheid van kerken. Zo schrijven zij op hun website: Uw burgerlijke gemeente geeft een gebruiksvergunning af voor uw kerkgebouw. Op basis daarvan kan de gemeente een controle laten uitvoeren. Bijvoorbeeld door de brandweer. Voor kerkgebouwen is er volgens de ARBO-wetgeving een veiligheidsplan vereist. Bij de wet- en regelgeving is hierop het bouwbesluit van toepassing.

In het algemeen geldt dat op zondag tijdens de dienst naast de koster ook enkele andere gemeenteleden paraat moeten staan. We raden daarbij aan om met een team gemeenteleden eens in de zoveel tijd de veiligheidsvoorschriften en het ontruimingsplan door te nemen en/of te oefenen.

Meer informatie is te vinden op www.steunpuntkerkenwerk.nl

Het gesprek met Simon Kadijk is terug te luisteren via de website van Groot Nieuws Radio.

Redactie Christelijknieuws.nl
© TOFF-fotografie.nl Tobias Huizing
04-01-2017
Kerk
https://www.kerkrisicocheck.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies