66-jarige Jan van den Bosch gaat niet met pensioen

Jan van den Bosch blijft werken zolang hij leeft, ‘totdat ik mijn laatste adem uitblaas.’ Dat vertelde hij woensdagochtend op Groot Nieuws Radio. De vereniging van bedrijfsartsen stelt juist deze week dat veel mensen niet in staat zijn om na hun 65e te werken. De NVAB maakt zich zorgen over het effect van de verhoging van de pensioenleeftijd op de gezondheid van werknemers.

Langer doorwerken maakt de AOW betaalbaar, maar leidt nu en in de toekomst tot problemen bij grote groepen werknemers. Eigen verantwoordelijkheid is mooi, maar het gaat ook om werkbelasting. Oudere mensen kunnen minder hebben. Steeds meer bedrijven werken in ploegendiensten, de productie moet 24/7 doorgaan. De vraag is of iedereen dat aankan.’ Aldus bedrijfsarts en NVAB-bestuurder Ernst Jurgens vandaag in het Algemeen Dagblad.

Jan van den Bosch is dan wel al 66 jaar, maar hij staat nog volop in het leven, en ziet dat probleem voor zichzelf niet. Heeft tal van taken en verantwoordelijkheden en is zeker niet van plan om daarmee te stoppen. Al heel jong is hij begonnen met hard werken, als jonge tiener bracht hij ‘s morgens om 5 uur de Telegraaf rond en daarvoor moest hij op de fiets naar een naburig dorp rijden; hij verdiende daarmee 10 gulden per week. Ook werkte hij als kind veel in de groentewinkel van zijn vader.

Maar als het nu gewoon niet meer lukt, als je rond je 65ste niet meer in staat bent om je werk te doen? Volgens Van den Bosch is er ook na een leven hard werken nog zoveel andere uitdagingen te doen. ‘Blijf bezig, blijf sporten, blijf goed eten en blijf vooral dingen doen. Dat maakt het leven zinvol.’

Jan van den Bosch vindt zijn werk zinvol omdat hij elke zomer duizenden gezinnen kan laten genieten van een vakantie op een park waar ook geloof een rol speelt. Hij ziet dat als een deel van zijn missie, om zo ook bezig te zijn in Gods koninkrijk. “Als je werken leuk vindt, dan is het geen opgave.”

Jan van den Bosch studeerde oa “Massamedia en communicatie” aan het Queens’ College in Cambridge. Daarnaast studeerde van den Bosch “zending en theologie” aan het All Nations Christian College te Hartfordshire in Engeland. In 1974 startte hij de Ronduit Club, de jongerentak van de Evangelische Omroep. 25 jaar was hij grotendeels hoofd van de afdeling jongerenprogramma’s. Zo nam Van den Bosch het initiatief voor de EO jongerendag, welke hij presenteerde van 1975 tot 1991. In deze periode, tot 1999, presenteerde hij talloze TV- en radioprogramma’s en maakte hij meer dan 400 documentaires in het buitenland.

Momenteel is van den Bosch CEO en eigenaar van Highflight International Holding, een koepelorganisatie voor ondermeer Beter-Uit reizen, the Company Media productions en reisorganisaties binnen en buiten de Europese Unie. Van den Bosch neemt plaats in diverse besturen van (internationale) organisaties. Ook presenteert van den Bosch wekelijks het tv-programma ‘Hour of Power’ Nederland. In dit programma ontvangt hij Nederlandse gasten die hij interviewt over wat het christelijk geloof voor hen betekent.

Via de website van Groot Nieuws Radio is het gesprek met Jan van den Bosch terug te luisteren, gebruik daarvoor de link onderaan dit item.

Redactie Christelijknieuws.nl – Groot Nieuws Radio
© Henk-Jan Oudenampsen
05-01-2017
Samenleving
https://www.grootnieuwsradio.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies