Onderzoek: Ruim een op de drie Nederlanders ervaart religiestress

Een op de drie Nederlanders heeft last van religiestress, oftewel stress veroorzaakt door spanning tussen gelovigen en ongelovigen. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van de EO onder ruim duizend Nederlanders. Religiestress ontstaat als gelovigen hun geloof willen opdringen aan anderen. Of als niet-gelovigen de vrijheid van gelovigen willen inperken.

Religie moet vooral een privékwestie zijn, en niet in het openbaar uitgedragen worden, zegt bijna de helft van de ondervraagden. 60% vindt ook dat religie geen invloed mag hebben op politieke besluitvorming.

Arie Rijneveld, eindredacteur bij de EO: “We zien dat mensen vooral religiestress ervaren als ze, ongewild, worden geconfronteerd met religieuze uitingen van anderen. Bijvoorbeeld als ze zien dat een man weigert een hand te geven aan een vrouw, vanwege zijn geloof. 76% van de ondervraagden geeft aan daar grote moeite mee te hebben. Wat ook stress geeft, is als jouw kind in de klas zit met een aantal kinderen die niet zijn gevaccineerd vanwege de religieuze overtuiging van hun ouders. 67% van de Nederlanders zegt hier moeite mee te hebben. Maar religieuzen zelf ervaren ook stress. Als je merkt dat jouw religie een baan op de arbeidsmarkt in de weg staat, of als je gedwongen wordt op zondag te werken terwijl dat ingaat tegen je principes, kan dat veel spanning geven.”

Vrijheid niet ten koste van religie

Maar liefst 93% van de ondervraagden is groot voorstander van de vrijheid van meningsuiting. 60% vindt echter dat die vrijheid niet mag leiden tot het kwetsen van religieuzen. Godslastering vindt 43 % onacceptabel. Vrijheid van godsdienst vindt 81% van de Nederlanders een groot goed en ruim twee op de vijf Nederlanders (42%) vinden het een goed idee als de zondag een rustdag is. Ook de christelijke feestdagen worden zeer gewaardeerd.

Tolerantie

We zijn in Nederland zeer tolerant als het gaat om het homohuwelijk, euthanasie en relaties tussen gelovigen en niet-gelovigen, maar weinig tolerant ten aanzien van uithuwelijking, eerwraak en het niet vaccineren van kinderen. 59% van de Nederlanders is niet tolerant als het gaat om fundamentalistische geloofsopvattingen, zo blijkt uit het onderzoek.

De proef op de som

“Hoeveel religiestress je ervaart, hangt af van de frequentie waarmee je te maken krijgt met religieuze uitingen van (andere) levens-geloofsovertuigingen en natuurlijk de heftigheid daarvan.” aldus eindredacteur Arie Rijneveld. Vanaf volgende week komt de EO met de serie Rot op met je religie. “Daarin nemen we de proef op de som: twee christenen, een moslim, een jood en twee atheïsten wonen twee weken lang samen in een huis. In vijf afleveringen zie je wat religiestress doet met de kandidaten en wat voor effect het heeft op hun opvattingen. Vechten ze elkaar de tent uit of ontstaat er begrip voor elkaars standpunten?” De serie is vanaf maandag 16 januari een week lang dagelijks te zien op NPO2 om 21.10uur.

Zelf-test

Voor geïnteresseerden heeft de EO een religiestress-test ontwikkeld. Op die manier kan iedereen testen in hoeverre hij of zij last heeft van religiestress. De test is bereikbaar via www.EO.nl/religiestress

Evangelische Omroep
© Henk-Jan Oudenampsen
14-01-2017
Media
https://www.eo.nl/religiestress

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies