SGP ziet kansen voor Nederlandse agrosector in Israel

Deze week was SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf op werkbezoek in Israël met twintig ondernemers. Hij bezocht onder leiding van het Israëlische ministerie van landbouw onder andere een aantal agrarische bedrijven.

Dijkgraaf: “Er zijn hier veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Dan gaat het bijvoorbeeld om export van producten maar ook om joint-ventures en directe investeringen. Nederland laat kansen onbenut. Dit komt mede doordat de Nederlandse ambassade in Israël geen landbouw attaché heeft. Dat kan en moet anders.”

Israëlische ondernemers geven hoog op van de Nederlandse landbouwsector en werken graag samen. Dijkgraaf: “Er zijn veel mogelijkheden in de bloementeelt. Natuurlijk is de situatie anders alleen al door het klimaat, maar Israëlische ondernemers onderkennen de superieure kennis van de Nederlandse sector en maken daar graag gebruik van. Ook het Israëlische ministerie van landbouw ziet graag een intensievere samenwerking.”

Elbert Dijkgraaf bezocht ook melkveebedrijven: “Er zijn hier bedrijven die een topproductie halen. Een van de bedrijven die bezocht werd, haalde dit jaar maar liefst een productie van 14.400 kg per koe. Maar er zijn nog veel ontwikkelmogelijkheden. Nederland kan daarbij een belangrijke rol spelen. Niet alleen in de productie van melk, maar ook in afgeleide producten, zoals kaas.”

In specifieke gebieden, zoals in kibboetsen vlakbij de Gazastrook gelden speciale voordelen, zoals belastingvrijstellingen en subsidies, omdat de overheid wil voorkomen dat deze gebieden ontvolken. Daardoor is het investeringsklimaat zeer aantrekkelijk. Er is grond voorhanden en goedkope arbeidskrachten genoeg. Dijkgraaf: “Ik ga me inzetten om de banden tussen Nederland en Israël aan te halen. Beide landen kunnen daarvan profiteren.”

SGP
© Henk-Jan Oudenampsen
14-01-2017
Buitenland
https://www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies