Moldavische noodweer is natuurramp

Eind april is Moldavië onverwachts getroffen door extreme sneeuwstormen. Dankzij het noodweer zat een groot deel van het land zonder elektriciteit en stromend water, maar vooral voor de landbouwsector is de impact van de storm van catastrofale omvang.

Veel gezinnen in het arme Moldavië leven louter van hun stukje land en wat ze daarop verbouwen. Hulporganisatie Zending over Grenzen, werkzaam in het Oost-Europese land, benadrukt de misère van het onverwachte winterweer. “Het is een nationale natuurramp”, stelt Tudor Lungu, veldmanager van Zending over Grenzen in Moldavië. “Een groot deel van de Moldavische economie is gebaseerd op landbouw. We vrezen dat het grootste deel van de oogst beschadigd of zelfs verwoest is op een cruciaal moment in het jaar.”

Onzekere toekomst


Zending over Grenzen heeft onder meer landbouwprojecten in Palanca en Ghidigici, waar de gemeenschappen de aardappelen, tomaten en komkommers hard nodig hebben. Deze worden gebruikt voor arme gezinnen, maar ook voor gaarkeukens waar vooral ouderen komen en voor zomerkampen waar kansarme kinderen de kans krijgen om vakantie te vieren en het evangelie te horen. De landbouwprojecten in deze gebieden zijn echter zwaar aangetast door de sneeuwstormen, waardoor de toekomst voor de allerzwaksten nog onzekerder is geworden.

Nieuw zaaigoed


Ondanks dat de huidige temperaturen in Moldavië wederom zomers zijn, roept de stichting op tot gebed voor de inwoners van Moldavië die met de schade van de sneeuwstormen achterblijven. Als u op een andere manier wilt bijdragen aan de levens van de allerzwaksten in Moldavië, kunt u nieuw zaaigoed aan hen doneren via het Zaaigoedproject van Zending over Grenzen. Al voor € 26,= kunnen we een gezin zaden, tuingereedschap en een landbouwtraining geven. Doneren is mogelijk via de website zie de link hieronder.

Shanna van den Bosch
Zending over Grenzen
05-05-2017
Hulpverlening
https://www.zendingovergrenzen.nl/geef-nu

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies