Herman Bouma benoemd tot programmaleider Umoja Nederland

Per 1 juni aanstaande gaat Herman Bouma aan de slag als programmaleider van Umoja Nederland. Bouma, geschoold theoloog en cultureel antropoloog, werkte de afgelopen jaren als algemeen coördinator van Stichting Present in de Zaanstreek, Amsterdam en Haarlem.

Daarnaast is hij missionair pionier in Amsterdam Slotervaart. Umoja Nederland is een recent gestart initiatief van Tear en Present dat kerken handvatten biedt om zich te verbinden aan het dagelijks leven van mensen in de buurt.

Als programmaleider zal Herman Bouma de verdere ontwikkeling van Umoja coördineren. Hij geeft leiding aan het operationele team, waaronder de Umoja-trainers, en onderhoudt het contact met de groeiende groep kerken, co-creators en lokale Present-stichtingen die met Umoja gaan werken.

Samen een band plakken

“Gods missie voor de wereld is geweldig groot, maar heeft tegelijk te maken met de meest alledaagse zaken van het leven”, volgens Bouma. Hij ziet dan ook volop kansen om als kerk samen te werken met de buurt, ook op heel praktische wijze. “Gods koninkrijk kan in elke buurt in Nederland al zichtbaar worden in het samen plakken van een band.”

Kerken die de verbinding weer zoeken met hun omgeving, daar hoopt Bouma op. “De functie van de kerk in een buurt beperkt zich vaak tot een eredienst op zondag en als er al wat in de buurt gebeurt, is het meestal eenrichtingsverkeer: De kerk doet iets vóór de buurt, vóór mensen in financiële, sociale, praktische of geestelijke nood. Dat is mooi, maar ik geloof dat de uitdaging er juist in ligt om samen met de buurt aan de slag te gaan.”

Unieke hulpbronnen

Umoja Nederland ging op 14 februari jongsleden van start en is een methode die kerken helpt om ‘met beide benen in de buurt te staan’. Het Umoja-proces leidt tot bewustwording bij gemeenteleden, een hernieuwde positionering van de kerk in de samenleving en afname van armoede en onrecht in de directe omgeving. Uitgangspunt is steeds de Bijbel. Samen ontdekken gemeenteleden hoe ze Bijbelse principes kunnen toepassen in hun eigen buurt. Ze ontdekken de unieke hulpbronnen waar hun gemeente over beschikt en gaan zich samen met de buurt actief inzetten voor de bloei van hun omgeving. Een externe trainer begeleidt het proces.

Wereldwijd doen al meer dan drieduizend kerken mee aan een Umojaproces, vooral in Kenia en Oeganda. Eind 2012 werd Tear benaderd om Umoja ook naar Nederland te brengen. In Present Nederland vond Tear een partner om het programma in Nederland breed beschikbaar te maken.

Tear – Suzanna Blackmore
Tear
09-05-2017
Hulpverlening
https://www.umojanederland.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies