Tuka: Medair heeft me geholpen om de stukjes weer bij elkaar te krijgen

Tuka was 29 toen ze met haar twee kinderen vanuit Syrië naar Jordanië liep. Nog maar tien dagen eerder was ze bevallen. Het was een zware bevalling geweest en ze had nog last van bloedingen en koorts.

Middenin de nacht liep ze naar het kamp Zaatari in Jordanië. Om haar kinderen stil te houden gaf ze hen hoestsiroop. Ze was bang dat ze gepakt zouden worden. Haar man was maanden eerder uit Syrië gevlucht. Malek stond op een lijst en vreesde voor zijn leven. Hij wilde werk vinden in Jordanië om daar zijn gezin te kunnen opvangen. Maar Malek kon geen werk vinden als accountant. Bij gebrek aan inkomen kon hij slechts een klein, donker en koud appartement betalen.

Na een jaar kreeg Malek een werkvergunning, waarmee hij als Syrische vluchteling alleen ongeschoold werk mocht doen. Hij ging aan de slag als gebakverkoper. Met het weinige geld dat hij daarmee verdiende, kon hij gelukkig een tweekamerappartement huren.

Het vluchtelingenbestaan was zwaar voor Tuka en Malek. Ze hadden voortdurend ruzie. Ze hadden zorgen over hun familieleden in Syrië en konden niet rondkomen. Ze waren verdrietig om het verlies van hun huis, hun land en het leven dat ze voor zich dachten te hebben.

“We hadden geen idee dat er programma’s waren voor mensen zoals wij, om te praten over onze situatie en wat we hebben meegemaakt,” vertelt Tuka. “Medair kwam naar ons toe en bood me een plek aan in een van hun programma’s. Het ging toen helemaal niet goed tussen Malek en mij. Ik wist niet wat ik eraan kon doen. Ik ben heel blij dat Medair me de kans gaf om te praten over wat ik aan stress en trauma heb meegemaakt.”

Malek merkte direct dat er iets veranderd was bij Tuka. “Na de eerste sessie zag ze er anders uit,” vertelt Malek met een brede grijns. “Daarom zei ik dat ze vaker moest gaan. Ik hoopte dat het beter zou gaan met ons.”

Tijdens een van de groepssessies begonnen alle vrouwen aan een schilderij, gaven het vervolgens door aan een ander, die er verder aan werkte. “Dat vond ik echt zo leuk,” zegt Tuka. “Ik ontdekte dat je iets positiefs kunt doen voor een ander en dat dat ook weer bij jezelf terugkomt.

De psychosociale hulpsessies van Medair hebben naast Tuka ongeveer 250 anderen geholpen om manieren te vinden om zich uit te drukken. “Ik had mijn gevoel onderdrukt, maar in de groep voelde ik me veilig, vrij en gerespecteerd,” vertelt Tuka. “Stukje bij beetje ontdekte ik dat onze huwelijksproblemen niet over geld gingen. Het kwam doordat we ver weg van onze familie zaten, we hadden geen sociale status meer, we waren geïsoleerd en konden er met niemand over praten.

Ik had niet gedacht dat er mensen waren die om mijn psychologische welzijn zouden geven. Mijn leven was een door elkaar gegooide puzzel, maar Medair heeft me geholpen om de stukjes weer bij elkaar te krijgen.”

Tuka vraagt vaak aan groepsleider Duha of er nog meer van dit soort programma’s komen. “Er zijn zo veel mannen en vrouwen die dat nodig hebben,” zegt ze. “Hun harten kunnen ook aangeraakt worden, net als dat van mij.”

Medair is met deze psychosociale zorg begonnen omdat we zien welke genezende werking het heeft, met name voor ontheemde mensen die de hoop aan het verliezen zijn. Wordt u ook maandelijkse donateur van Medair om dit belangrijke werk te ondersteunen?

Het werk van Medair in Jordanië wordt mogelijk gemaakt door het Zwitserse Bureau voor Ontwikkeling en Samenwerking, Swiss Solidarity, het Jordan Humanitarian Fund (via OCHA), Teamco Foundation (CH) en particuliere donateurs.

Medair
Medair Jordanie Nath Fauveau
10-06-2017
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies