Archeologische vondsten die de Bijbelse gegevens bevestigen

Regelmatig verschijnen berichten over archeologische vondsten die de Bijbelse gegevens bevestigen. Zo las ik deze week een bericht over de verwoesting, de verbranding van Jeruzalem, 2600 jaar geleden, door de Babyloniërs, waar de profeet Jeremia over schrijft.

Archeologen bevestigen deze geschiedenis, door de ontdekking van verkoold hout, druivenzaden, visschalen, botten, aardewerk en tal van andere voorwerpen, die zijn opgegraven in de stad van David.

In Jeremia 32:26-35 lezen we: ‘Zie, Ik ga deze stad in de hand van Chaldeeën en in de hand van Nebukadrezar, de koning van Babel, geven en hij zal haar innemen. En de Chaldeeën, die tegen deze stad zullen strijden, zullen komen en deze stad met vuur aansteken en haar verbranden, met de huizen waarvan men op de daken reukoffers heeft gebracht aan de Baäl en plengoffers heeft uitgegoten voor andere goden, zodat zij Mij tot toorn verwekten’ (vers 28 en 29).

En Jeremia 52:13 en 14 zeggen over Nebuzaradan, de bevelhebber van de lijfwacht van Nebukadrezar, die aankomt in Jeruzalem: ‘Hij verbrandde het huis van de HEERE, het huis van de koning en alle huizen van Jeruzalem. Ja, alle huizen van de aanzienlijken verbrandde hij met vuur. Heel het leger van de Chaldeeën dat de bevelhebber van de lijfwacht bij zich had, brak alle muren rondom Jeruzalem af.’

De onderzoekers vonden behalve het verkoolde hout, aardewerk en voedingsmiddelen ook tientallen potten die werden gebruikt om granen en vloeistoffen in op te slaan. Veel daarvan hebben gestempelde handgrepen en rozetafdichtingen. Volgens Ortal Chalaf en dr. Joe Uziel, nauw betrokken bij de opgravingen, zijn deze zegels karakteristiek voor de periode van de Eerste Tempel en werden ze gebruikt voor het administratieve systeem dat aan het eind van het Judese Rijk functioneerde.

(Bron: Daily Mail)

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
29-07-2017
Buitenland
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies