Gratis theologische boeken als download

Uitgever Peter van der Schelde begint aan een nieuw avontuur. Hij heeft een aanvang gemaakt met het scannen van een theologische bibliotheek en gaat hieruit boeken beschikbaar stellen als PDF-download.

De bibliotheek bestaat uit een grote collectie theologische boeken uit de 19de en 20ste eeuw. Variërend van commentaren op bijbelboeken, bijzondere bijbelvertalingen, woordenboeken, kerkgeschiedenis, dogmatiek, academische theologie, bijbelwetenschappen, prentenboeken en boeken voor het gezin.

Het ligt in de bedoeling dat hij de boeken beschikbaar gaat maken als PDF-download voor andere geïnteresseerden. Lees hieronder wat hij er zelf over te zeggen heeft.

“Ik houd van oude theologische boeken. Toen ik een aantal jaren geleden gebruik mocht maken van een professionele scanner begon ik mijn eerste boeken te scannen. Vaak vond ik de kwaliteit van de scan matig en dus ging ik mij verdiepen in mogelijkheden om de scans te verbeteren. Ik ontdekte dat hiervoor gespecialiseerde software bestaat. Natuurlijk weet ik dat op websites als Google Books en Archive.org veel boeken te vinden zijn. Toch is het aanbod theologische boeken in de Nederlandse taal daar beperkt. Bovendien ontbreken regelmatig pagina’s en is de kwaliteit van de scan vaak slecht.

Toen de ruimte in mijn boekenkasten niet verder uitgebreid kon worden ging ik boeken opslaan in dozen. Ze staan nu overal. Niet echt handig om een boek te vinden. Uit de nood geboren ben ik toen maar meer boeken gaan scannen. Toen ontstond het idee om het systematisch aan te pakken met het doel ook te kunnen delen met anderen. Vanwege auteursrechten komt niet ieder boek hiervoor in aanmerking, maar in de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw zijn boeken verschenen die hiervoor wel in aanmerking komen: Prachtige naslagwerken, bijzondere commentaren, dogmatische werken en interesante bijbelvertalingen. Ik sla ze als PDF op en verbeter de kwaliteit met gespecialiseerde software.

Al met al is dit een omvangrijk project, want in mijn studeerkamer en elders staan 11 boekenkasten die uitpuilen en dan ook nog eens tientallen dozen vol boeken. En bijna iedere week komen op de één of andere manier weer nieuwe boeken binnen. Bovendien vraagt het ook wel wat tijd om een kwalitatief mooie PDF te krijgen.

Ik ga dus rustig aan beginnen met een kleine selectie en als ik merk dat ik anderen er echt een plezier mee doe ga ik wat grotere stappen nemen. Ik kan je een bericht sturen als ik een nieuw boek beschikbaar heb gemaakt. Dat gaat niet gebeuren via de blog of nieuwsbrief van Importantia. Ik wil dit project daar echt gescheiden van houden. Geef daarom via onderstaande link je naam en email aan mij door (ook als je de nieuwsbrief van Importantia al ontvangt). Dan kan ik je een bericht sturen als er een nieuw boek beschikbaar is als PDF-download.”

Peter van der Schelde
Peter van der Schelde
07-09-2017
Onderwijs
https://www.over-theologie.nl/gratis-theologieboek/

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies