SGP dringt aan op aanpak mensenhandel

De SGP is geschrokken dat artsen en andere medische professionals zo weinig kennis hebben van mensenhandel, terwijl juist zij misstanden kunnen signaleren. Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer kwam met een alarmerend rapport over de aanpak van mensenhandel.

De rapporteur noemt het voorbeeld van een slachtoffer van mensenhandel dat zeventien keer met verwondingen langs verschillende artsen ging. Geen van de artsen herkende de uitbuiting en mishandeling.

Kees van der Staaij: ‘Het probleem is zo groot, en de gevolgen voor de slachtoffers ook. Er moet dringend actie ondernomen worden zodat signalen wél herkend worden. Wij hopen dat de staatssecretaris van J&V én de minister voor VWS dit probleem snel zullen aanpakken.’

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de zorg voor slachtoffers. Toch geeft ruim 95 procent van de gemeenten aan geen specifiek beleid over mensenhandel te hebben. De SGP wil daarom ook weten welke rol er voor gemeenten is en wat de regering vindt van het voorstel om mensenhandel op te nemen in de meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling.

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en de minister voor VWS over het niet herkennen van signalen van mensenhandel door artsen zijn te lezen op de website van de SGP via de link onderaan dit item.

SGP
© Henk-Jan Oudenampsen
15-11-2017
Samenleving
https://www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies