3FM Serious Request Apeldoorn helpt vermiste kinderen in Congo

In de week voor Kerstmis haalt NPO 3FM samen met heel Nederland geld op om ouders en kinderen te herenigen. Wereldwijd zijn meer dan vier miljoen familieleden elkaar kwijt door een ramp of conflict.

In conflictgebieden, zoals in Nigeria en de Democratische Republiek Congo, leven miljoenen kinderen noodgedwongen gescheiden van hun ouders, broers of zussen. Met de opbrengst van 3FM Serious Request sporen Rode Kruis-hulpverleners vermiste kinderen op, herstellen ze het contact met hun familie en brengen ze hen weer thuis.

Je kunt nu in actie komen en 3FM en het Rode Kruis helpen om ouders en kinderen te herenigen! Verzin bijvoorbeeld een toffe actie met vrienden, je familie, klasgenoten of collega’s, zoals honderden mensen nu al gedaan hebben. Of breng een bezoekje aan 3FM.nl/doneer, waar je een bedrag naar keuze kunt doneren.

Iedereen kent het gevoel van vroeger, toen je als klein jongetje of meisje een van je ouders kwijtraakte in de supermarkt. Dat gevoel is voor ieder kind hetzelfde, waar dan ook ter wereld. Maar wat nou als je je vader of moeder helemaal niet meer terugvindt? Wat nou als je in een ander land terechtkomt waar ze een andere taal spreken? Wat nou als je vijf jaar oud bent en er niemand is die voor je zorgt?

Wereldwijd zijn meer dan vier miljoen mensen naar elkaar op zoek. Vooral in conflictgebieden zoals in Nigeria en Democratische Republiek Congo worden familieleden uit elkaar gedreven. Maar ook natuurrampen zorgen ervoor dat ouders en kinderen elkaar uit het oog verliezen.

Je kunt je vast voorstellen dat de impact voor kinderen erg groot is. Ze hebben geen eten, geen drinken, gaan niet naar school en staan er helemaal alleen voor. Doordat ze noodgedwongen op zoek moeten gaan naar werk, is de kans op misbruik, (seksueel) geweld en mensenhandel groot.

Gewapende conflicten veroorzaken veel vermissingen, maar ook natuurrampen zijn steeds vaker de boosdoener. Door extreme droogte, overstromingen, aardbevingen en tsunami’s slaan families op de vlucht.

Als we in Nederland getroffen worden door een ramp, vinden we elkaar meestal snel terug. Maar in ontwikkelingslanden ligt dit anders. Dit is wat het Rode Kruis doet om mensen te helpen:

  • Opsporen van vermiste familieleden

Een ouder kan in een ontwikkelingsland een opsporingsverzoek indienen bij het Rode Kruis. Na registratie zorgt het Rode Kruis ervoor dat de informatie in het juiste land komt. Daar kunnen hulpverleners actief op zoek gaan.

  • Herstellen van contact

Als het familielid gevonden wordt, zorgt het Rode Kruis ervoor dat het lid weer in contact komt met zijn of haar familie.

  • Terugbrengen van een vermist familielid

Het Rode Kruis brengt het familielid vervolgens terug naar zijn of haar familie. Dit is een lang en moeizaam proces en kan soms maanden of zelfs jaren duren. Het Rode Kruis speelt een belangrijke rol in het overleg met strijdende partijen.

  • Vermissingen voorkomen

Het Rode Kruis zoekt continu naar duurzame oplossingen om het aantal vermissingen wereldwijd te verminderen. Zo maakt de organisatie zich hard voor het belang van contactonderhoud. Daarnaast geven hulpverleners praktische tips over hoe je ervoor kunt zorgen dat je met elkaar in contact blijft tijdens een ramp.

Dat de 3FM-dj’s zich opsluiten in het Glazen Huis is natuurlijk een belangrijk onderdeel van 3FM Serious Request, maar de echte helden van deze week? Dat zijn alle Nederlanders die de tijd vrijmaken om in actie te komen, een nummer aanvragen of een bedrag doneren. Dankzij jullie kan het Rode Kruis ieder jaar weer duizenden mensen helpen en een beter leven bieden.

Serious Request
Foto’s: © TOFF-fotografie – Tobias Huizing
19-12-2017
Web: kominactie.3fm.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies