Nederland helpt 200000 congolezen overleven

Mijn vader, broertjes en zusjes en sommige vrienden zijn vermoord. Soms heb ik er nachtmerries over. Dan zie ik weer hoe ze mijn vader met pijl en boog doodschieten. Als ik dan wakker word, tril ik helemaal.” Zo vertelt Maurice (foto) uit Congo.

Voor getraumatiseerde kinderen als Maurice komen zes hulporganisaties, verenigd in de Dutch Relief Alliance, in actie. World Vision, CARE, Red een Kind, Stichting Vluchteling, Tear en War Child bieden sinds maart 2018 levensreddende hulp aan 200.000 Congolezen in de provincies Zuid-Kivu, Tanganyika en Kasai. De Nederlandse overheid heeft voor de activiteiten, waaronder voedselhulp, toegang tot schoon drinkwater en psychosociale hulp meer dan 3,4 miljoen euro ter beschikking gesteld aan de Dutch Relief Alliance.

In de Democratische Republiek Congo (DRC) speelt zich al jaren een menselijke tragedie af. Er is sprake van een giftige cocktail van politieke onrust, economische tegenslag en aanhoudend geweld. In 2017 raakten 1,7 miljoen Congolezen ontheemd door de strijd tussen leger, gewapende milities en rebellengroepen. De zes organisaties werken samen om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Ronnie Hahné van World Vision: “De onveilige situatie maakt hulpverlening extra moeilijk. Maar onze organisaties hebben elk hun eigen humanitaire expertise en we zijn bovendien geografisch goed verspreid. Daardoor kunnen we snel en gericht inspringen op wat nodig is. Onze belangrijkste doelstelling is om direct levensreddende hulp aan de meest kwetsbaren te bieden.”

Levensreddende hulp

In de Kasai Regio hebben al meer dan 800 ondervoede kinderen een behandeling ontvangen in vier gezondheidsklinieken. 29.500 mensen profiteerden al van de wasbakken in deze centra. Er zijn twee nieuwe Child Friendly Spaces (opvangplekken voor kinderen) gebouwd. 405 kinderen deden mee met sport- en spel activiteiten in deze opvangplekken en kregen bijvoorbeeld psychosociale hulp. In Zuid-Kivu kregen 3.137 mensen voedselhulp en 920 boerengezinnen kregen zaden en gereedschap zodat zij ook op lange termijn te eten hebben. 1.856 kinderen konden veilig naar school. In Tanganyika kregen 2.000 mensen in een vluchtelingenkamp toegang tot gezondheidszorg. Verplegers kregen training in pre- en postnatale zorg.

Dutch Relief Alliance

De Dutch Relief Alliance werd in 2014 opgericht om snelle en effectieve noodhulp te bieden aan slachtoffers van internationale humanitaire crises. De DRA telt zestien leden en is actief in vijftien landen, waaronder DRC, Zuid-Soedan, Noord-Irak, Syrië en Oekraïne. De DRA werkt hierbij samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat ook zorgt voor de financiering. Elke organisatie brengt haar eigen noodhulpexpertise in, zodat partners elkaar aanvullen. In DRC zijn naast World Vision de volgende organisaties betrokken bij de gezamenlijke noodhulp: CARE, Red een Kind, Stichting Vluchteling, Tear en War Child.

Marlies Wegerif – World Vision
Maurice 15 jaar Photo credits: Jeppe Schilder War Child
27-09-2018
Hulpverlening
https://www.worldvision.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies